Konopí má nálepku drogy, ale může také léčit. Výjimkou není ani rakovina!

 Zdraví 
04. prosince 2017 17:30 / Bronislava Silná
  1
📷
1 fotografie v galerii
Konopí má výrazné léčivé účinky Shutterstock
Jako všechno na světě, i konopí se dá využít špatně nebo dobře. Je přitom škoda, že léčebné možnosti konopí byly odsunuty do pozadí a v očích mnohých pacientů zůstává jen představa drogy. Máme zajímavé informace.

Konopí (Cannabis) je rod jednoletých bylin z čeledi konopovitých. Bylo používáno v mnoha civilizacích, od Asie po Evropu a později Severní Ameriku, a to již od neolitu.

Masti a krémy jsou už klasikou

O tom, že konopí má blahodárné účinky na lidskou kůži, jsme psali zde. Masti s přídavkem konopí pomáhají proti lupénce, léčí kůži postiženou různými záněty. Pomocí krémů s konopím se obnovuje pokožka. Působí samozřejmě proti akné a dalším projevům kožních nemocí. Naštěstí jsou tyto přípravky legálně k dostání a jediné, na co si musíme dát pozor, je jejich kvalita.

Konopí a neurologická onemocnění

Psychoaktivní látky v konopí jsou schopné zvyšovat hladinu dopaminu a dalších neurotransmiterů. U osob zdravých tak může dojít k různým stavům změněného

Existuje celá řada neurodegenerativních onemocnění, která lze konopím ovlivnit. Můžeme uvést zejména Parkinsonovu nemoc, ale i další různá onemocnění, která postihují i hybnost člověka a vedou dříve nebo později ke smrti. Konopí stimuluje fungování organismu. Sice tyto nemoci nevyléčí, ale výrazně mírní obtíže, prodlužuje život a zlepšuje jeho kvalitu.

Jsou prováděny studie o využití konopí pro epileptiky. V USA byla dokonce v roce 2013 udělena některým preparátům výjimka a jsou používány při léčbě dětských pacientů s epilepsií. Počet záchvatů se snížil asi o 40 %.

Konopí se legálně dá použít třeba u zánětu trojklanného nervu, při léčbě migrén a mnoha dalších onemocnění.

Konopí a rakovina

Konopí obsahuje kanabinol, který se skvěle uplatňuje při léčbě rakoviny. O této možnosti se dlouho nevědělo, ale proběhly už některé studie, které tuto možnost jasně prokázaly. Nejen že konopí zlepšuje chuť k jídlu a tím udržuje pacienta při životě, ale také snižuje bolesti, které rakovinu často doprovázejí. Konopí aktivně vstupuje do boje s nádory. Jednak tím, že u mnoha druhů bujení brání tvorbě metastáz, ale také tím, že brání rozvoji cév zásobujících nádor, který tak postupně chřadne a odumírá.

Další oblasti využití konopí

Vedle skoro neuvěřitelného působení na nemocné s rakovinou se uplatní léčivé účinky konopí také u diabetiků. Uvádí se, že až v 58 % případů umožňuje snížit podávání inzulínu. Kromě toho působí také na stav našeho kardiovaskulárního systému a snižuje pravděpodobnost infarktu asi o 66 %. Je jasné, že pro léčebné účely se nejedná o kouření konopí, ale o jeho užívání jiným způsobem. P

ři kouření konopí by se do těla dostávaly i produkty spalování, které jsou silně karcinogenní. Protože je legální využívání léčebného konopí stále v plenkách, poraďte se o svých potížích vždy se specialistou. Sledujte také případné změny legislativy a vždy jednejte v souladu se zákonem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008