Ploché nohy mohou způsobit i bolesti kolen, kyčlí, hlavy nebo páteře

 Zdraví 
06. prosince 2017 17:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ploché nohy způsobují velké bolesti Shutterstock
Ploché nohy rozhodně nepatří mezi nějaké banální problémy. Možná budete překvapeni, ale toto onemocnění, které patří u nohou mezi jedno z nejčastějších, může mít za následek bolesti kolen, kyčlí, hlavy, krční i bederní páteře a vyvolává i pocit těžkých lýtek.

Jako u většiny nemocí je i u plochých nohou nejlepší dbát na prevenci. I když už ale ploché nohy máte, není třeba házet flintu do žita. Existuje několik metod, jak problém eliminovat.

Příčiny plochých nohou

Někdy lze za plochými nohami najít genetickou zátěž, ale jde spíše jen o vyšší riziko - jenom geny v žádném případě vaše nohy nezničí. Častěji jsou ploché nohy způsobeny různými infekcemi, zánělivými chorobami (např. revmatismus), narušením hormonální a metabolické rovnováhy (osteoporóza), svůj podíl mohou sehrát také cévní či nervové choroby nebo nedostatek vitaminu D. Velmi často trpí plochými nohami lidé s nadváhou nebo ti, kteří dlouhodobě nosí nevhodnou obuv s tenkou a plochou podrážkou. Nejčastěji jde v tomto případě o letní žabky nebo balerínky.

Vsaďte na prevenci

Nejlepší je minimalizovat riziko vzniku plochých nohou. Nemusíte se navždy vzdát svých oblíbených žabek nebo bot na vysokých podpatcích, ale je třeba tento typ obuvi nosit jen krátkodobě a ne celý den několik měsíců po sobě.

Pořiďte si vhodnou obuv, která má anatomicky tvarovanou stélku. Ta totiž podporuje nožní klenbu. Podpatek by mě být vysoký 3 - 5 cm. Boty by měly mít dostatečně prostornou, volnou špičku, být prodyšné a vyrobené z lehkého materiálu.

Jak poznáte, že máte ploché nohy?

Ploché nohy vám diagnostikuje odborný lékař na ortopedii. Vy sami si můžete udělat doma otisk nohy, například na tmavou předložku, když vylezete mokří z vany. Svůj otisk si pak porovnejte s obrázkem v naší fotogalerii.

Ve střehu byste měli být také ve chvíli, kdy  u sebe zpozorujete tyto varovné příznaky:

  • nadměrná unavenost po delší chůzi
  • otoky
  • pocit těžkých lýtek
  • pálení
  • trnutí nohou
  • bolest zad
  • pocit chladu
  • bolesti nožní klenby od paty až do prstů
  • otlaky na plosce
  • častější výskyt "kuřích ok" 

Léčba plochých nohou

Plochá noha s sebou přináší ztuhlost nohou a bolest, obtížný pohyb, další znetvoření prstů či kuří oka a nezřídka i vytrvalé bolesti zad. Existují tři stupně snížení nožní klenby, přičemž první dva lze ještě aktivně, vlastním úsilím korigovat. Třetí stupeň je již natolik závažný, že obvykle vyžaduje chirurgickou léčbu. Jedná se o složitý systém zákroků, při němž je nutno nožní klenbu znovu vytvořit. Po chirurgické léčbě je nesmírně důležité nohu doléčit pomocí důsledného nošení ortopedické obuvi a péče o dolní končetiny – a zde je kámen úrazu. Velká část pacientů tento doléčovací proces zanedbává a jejich nesvědomitost vede k návratu obtíží.

Pokud trpíte nadváhou, snažte se zhubnout. Nadměrné zatěžování chodidel kilogramy navíc má na nožní klenbu doslova devastující vliv. Uvádí se, že každých nadbytečných 100 gramů váhy pro naše nohy znamená, že za den zvednou celou tunu navíc! Dále se obvykle doporučuje nohy sprchovat střídavě teplou a studenou vodou, masírovat je a také nožní klenbu procvičovat plaváním nebo chozením naboso v nerovném terénu – často se doporučuje třeba písek nebo i větší oblázky. Po operaci vám většinou lékař doporučí tzv. léčebný tělocvik, který sestává ze specializovaných cviků, zaměřených na posílení svalů nožní klenby.

Zdravé cviky

Pokud se s plochýma nohama nechcete smířit, začněte cvičit. Jde o velmi snadné cviky, které zvládne snad každý. Cvičte vsedě, záda mějte vzpřímená a kolena a kotníky by  měly být v úhlu 90 stupňů.

Vybočování palce

Snažte se o izolovaný pohyb palce do strany (palci směrem k sobě). Zpočátku to jde velice těžko. Začněte cvičit jednu nohu a pomáhejte si druhou tak, že pasivně dáte palec do strany, lehce zatlačíte směrem do podložky a snažíte se ho tam udržet.

Roztahování ručníku

Postavte se rovně na ručník a snažte se chodidly roztáhnout ručník směrem od středu ven. Pozice nohou se nemění, pouze se lehce zvednou podélné (vnitřní) klenby a cítíte, že zabíráte svaly na boční straně stehen a boků.

Protažení plosky

Postavte se do vzpřímeného stoje čelem ke zdi (židli, skříni) a opřete se o ni rukama. Zanožte protahovanou dolní končetinu tak, aby prsty směřovaly vpřed. Zvedněte patu protahované nohy co nejvíce od podložky, špička zůstává zapřená. Postupně pokrčujte koleno protahované končetiny, abyste cítili napětí mezi prsty a chodidlem. Setrvejte v protažení 30 až 60 vteřin, povolte a opakujte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47