Nejčastější mýty o metabolismu. Věříte jim také?

 Zdraví 
08. prosince 2017 10:47 / Jitka Jahodová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Špatný metabolismus jde ruku v ruce s nadváhou Shutterstock
Slovo metabolismus všichni známe. Jedná se o přirozený proces látkové přeměny, při kterém se přijatá potrava mění v těle na energii. A je potřebný při hubnutí. Už vás někdy napadlo, jak ho nastartovat, abyste hubnuli rychleji?

Podívejme se na nejčastější mýty o tom, jak svůj metabolismus nakopnout. Co opravdu funguje?

Metabolismus

Když přijmeme jakoukoli potravinu, enzymy a celé trávicí ústrojí ji přemění na energii a ta udržuje v chodu celý náš organismus. Čím rychleji metabolizmus pracuje, tím více spotřebovává energie ze stravy a tím méně pak člověk přibývá na váze. Myslíte si, že se bezlepkovou dietou dá zhubnout?

Co je to bazální metabolismus

Bazální metabolismus je hodnota vyjadřující, kolik lidské tělo za den spálí kalorií v případě, že není vyvíjena žádná tělesná aktivita. Ten, kdo zná hodnotu svého bazálního metabolismu, může sestavit svůj jídelníček tak, aby přesně vyhovoval záměru zhubnout. A při hubnutí je důležité vědět, jak zrychlit metabolismus. Měli byste každý den snídat, jíst zdravě a vyváženě, mít dostatečný přísun bílkovin a železa v potravě a nezapomínat na aktivní pohyb. Pomáhají také kofein, zelený čaj, chilli a zázvor a dodržování pitného režimu. Důležitý je i kvalitní spánek a odpočinek.

Jaké jsou největší mýty?

  • Jestliže nejím celý den, můj metabolismus spaluje tuk

Nelze nejíst a metabolizovat. Je to celé o přeměně energie. Když žádnou nepřijmete, logicky, nemůžete žádnou dále zpracovat. Vše je o pravidelné, vyvážené stravě. Jíst se musí. Už jen kvůli příjmu nezbytných živin. O dalším mýtu, kterému všichni věří, jsme psali zde.

  • Pokud chcete zhubnout, nejezte po 20.00

To, co je dobré pro jednoho člověka, není vždy dobré pro jiného. Více záleží na tom, co jíte, než, kdy to jíte. Metabolismus se v noci zpomaluje, to je fakt. Ale lehká večeře nikdy nemůže uškodit. Je spíše třeba zaměřit se na skladbu potravin.

  • Metabolismus věkem klesá

Bohužel výzkumy naznačují, že s věkem klesá rychlost metabolismu, a to zejména z důvodu nižší fyzické aktivity, úbytku svalové hmoty a také z důvodu stárnutí vašich orgánů a tkání. Pokud však zůstanete fyzicky aktivní, pomůže vám to zabránit zpomalení metabolismu.

  • Půst je pro metabolismus špatný

Existuje mnoho druhů půstů. Otázka je, o jakém se bavíme. Občasný jednodenní půst tělu a metabolismu nikdy neuškodí.

  • Jak zrychlit metabolismus?

Ráno nalačno vypijte sklenku vlažné neperlivé vody. Můžete do ní přidat i několik kapek čerstvé citronové šťávy, která detoxikuje lidské tělo. Vlažná voda pročistí žaludek a střeva a donutí je k pohybu. Když se po té do nich dostane potrava, zpracují ji mnohem rychleji a efektivněji.

Dodržujte pitný režim. Pijte ale nejlépe opět neperlivou vlažnou vodu, která organismu prospívá nejvíce. Můžete tím svůj zpomalený metabolismus rozhýbat až o 30 %. Nejvyšší příjem tekutin byste měli mít hlavně dopoledne. Pitný režim můžete doplnit například také zeleným čajem, který má prokazatelně kladný vliv na spalování tuků. A hlavně nezapomeňte. Je to celé o zdravém životním stylu!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod