Které ponožky v zimě nejvíce zahřejí? Na materiálu záleží

 Ostatní 
12. ledna 2018 10:00 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Správné ponožky dokáží vaše nohy udržet v teple Shutterstock
Pokud patříte mezi nešťastlivce, které celou zimu trápí studené končetiny, máme pro vás dobrou zprávu. Výběrem vhodných ponožek totiž můžete s trápením se zmrzlými chodidly rychle zatočit.

Studené nohy trápí většinou ženy, ale výjimku netvoří ani muži. Za pocit chladu může často špatný krevní oběh, který je způsobený sedavým stylem života, nedostatkem pohybu, ale i špatnou stravou.

Proč jsou nohy studené

Právě sedavý způsob života je původcem všeho. Zpomalený krevní oběh je nejčastější příčinou, ale za pocit chladu může často i špatně zvolená velikost zimních bot, nebo právě špatné ponožky. Jak se zbavit pocitu studených končetin, se dočtete v tomto článku.

Bavlna

Pokud jste zvyklí nosit v létě i v zimě ponožky z bavlny, pokuste se tohoto zvyku zbavit. Nedivte se, že vám je zima na nohy, když používáte naprosto nevhodné ponožky. Obecně se od bavlny, co se chodidel týče, upouští, protože v zimě dostatečně neizoluje a v létě naopak není schopna odvádět z obuvi pot.

Merinovlna

Chcete-li zůstat u přírodních materiálů, skvělou volbou je merinovlna. Pro chladnější i velmi mrazivé dny je to ideální materiál, který se používá nejen při výrobě ponožek, ale veškerého spodního oblečení na trek, hory a zimní sporty. Merinovlna je navíc mnohem jemnější než ostatní vlny, což poznáte na první dotek. Na rozdíl od bavlny má vysokou izolační schopnost, ale zároveň je prodyšná a odvádí vlhkost.

Merinovlna má navíc i další skvělé vlastnosti. Na nohou vás prohřeje, i když je vlhká, o čemž nelze v případě bavlny mluvit. Tento druh vlny navíc nevytváří ideální podmínky pro množení a život bakterií, takže nezapáchá ani po opakovaném propocení. Na rozdíl od klasické vlny díky svému jemnému vláknu neškrábe. Navíc je ohnivzdorná a poskytuje vysokou UV ochranu.

Vlna

Druhů vlny je dokonce několik. Můžete mít ponožky z ovčí vlny, jehněčí vlny, lamy, velblouda, mohéru nebo kašmíru. Izolační vlastnosti jsou rovněž vynikající. U klasické vlny si ale někteří lidé stěžují na to, že je nepříjemně škrábe.

Mikrovlákno

Jedná se o umělé vlákno, které má vynikající izolační a termoregulační schopnosti. Perfektně odvádí vlhkost, je velmi lehké, tenké, pevné a bez výhrady přijímané lidským tělem, takže je vhodné i pro alergiky. Nejčastěji se k výrobě umělého vlákna používá polyamid, polyester, polypropylen či polyuretan, ale na trhu je také spousta jiných patentovaných vláken.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod