Modřiny mohou signalizovat vážné onemocnění. Na co si dát pozor?

 Zdraví 
18. prosince 2017 08:55 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pokud je člověk zdravý, modřiny by měly vznikat výhradně jako reakce na poranění Shutterstock
Zná to snad každý. Stačí chvilka nepozornosti, udeříte se a můžete se těšit na nepěknou modřinu. Ta obvykle zmizí po několika dnech a nepředstavuje žádný vážný problém.

V některých případech však mohou být modřiny varovným signálem onemocnění. Kdy je tedy vhodné věnovat jim pozornost?

Proč modřiny mění barvu?

Podlitina neboli hovorově modřina je reakce organismu na menší poranění. Obvykle vzniká při tupém úderu nebo po nárazu do různých částí těla. V místě poranění dochází k poškození kapilár, čili tenoučkých cévek. Z nich se vylije krev a nahromadí se v okolních tkáních. Tento jev je následně možné pozorovat přímo na pokožce, a to změnou její barvy.

Zpočátku mají modřiny krvavě červeně až namodralou barvu kvůli přítomnosti hemoglobinu. Toto červené krevní barvivo se však časem rozpadá na biliverdin a podlitina ztmavne a zezelená. Nakonec dochází až k přeměně na bilirubin a postižené místo hnědne a žloutne.

Hojení může trvat i několik týdnů, závisí to zejména na množství nahromaděné krve. K tvorbě modřin mají větší tendenci ženy, protože mívají slabší a tenčí cévy. Rovněž jsou na jejich tvorbu citlivější starší lidé. 

Kdy modřina signalizuje problém?

Pokud je člověk zdravý, modřiny by měly vznikat výhradně jako reakce na poranění. Bezdůvodný a častý výskyt podlitin může signalizovat zdravotní problémy. Tímto způsobem nám tělo může dávat najevo, že s ním není něco v pořádku. Časté, nevysvětlitelně tmavé modřiny mohou být například projevem hemofilie neboli poruchy srážlivosti krve. Lidem trpícím na zvýšené krvácení se mohou modřiny tvořit i po lehčích dotecích. Podlitiny mohou v některých případech signalizovat leukémii či cukrovku.

Modřiny a léky

Tvorbu modřin však může způsobovat i deficit vitaminů. Příčinou jejich vzniku může být nedostatek vitaminu C, K i B12. Někdy za ně mohou být zodpovědné dokonce léky, které užíváme. Jde zejména o antikoagulační léky snižující srážlivost krve. Za jejich tvorbou může stát dokonce aspirin či tabletky, které dlouhodobým užíváním oslabují cévy.

Pokud to shrneme, lékaře je vhodné vyhledat, když se vám modřiny objevují vlastně jakoby bez příčiny, tvoří se příliš často, nebo se šíří a jsou nepřirozeně bolestivé. O dalších varovných signálech našeho těla jsme psali již dříve.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve