Nadměrně se potíte i v zimě? Zkuste si vyrobit domácí antiperspirant

 Krása 
27. prosince 2017 09:47 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Podpaží chce mít každá z nás hladké a bez zápachu Shutterstock
Máte raději kosmetiku, která neobsahuje zbytečnou chemii? Pak je tento návod určen právě vám. Není na tom nic složitého, můžete si vybrat jakoukoliv vůni a navíc dokonce ušetříte. Tak co, ještě váháte?

Také stále přemýšlíte nad tím, jak nepřestat vonět, ale zároveň na sebe neustále nenatírat kosmetiku, která může být vašemu tělu škodlivá? Tak si ji vyrobte sami! Nemusíte zůstat jen u antiperspirantu! Podívejte se, jak si vyrobit například i pleťové masky.

Co budete potřebovat

Stejně jako se pečou hrnečkové bábovky, i na váš nový antiperspirant si vystačíte bez kuchyňské váhy a jakýchkoliv odměrek. Po čtvrt hrnku smíchejte v misce kokosový olej, kukuřičný škrob a jedlou sodu. Základ zakápněte dvaceti kapkami oblíbeného esenciálního oleje, nebo jejich kombinací.

Některé esenciální oleje mají dokonce i prospěšné účinky – levandule je antibakteriální, máta zklidňující a tea tree antiseptický.

Jak postupovat

Kokosový olej nechte rozpouštět ve vodní lázni. Mezitím si v jiné misce smíchejte kukuřičný škrob a jedlou sodu a jakmile bude olej tekutý, začněte přimíchávat směs škrobu a sody. Po důkladném smíchání přikapejte vybrané esenciální oleje a míchejte, dokud se vše nespojí.

Kromě ingrediencí budete potřebovat také uzavíratelnou skleničku, do které tekutou hmotu ještě teplou nalijete.

Skladování a nanášení

Pokud jste čekali, že vám antiperspirant ztuhne jako klasický z obchodu a jeho používání bude úplně stejné, tak jste se bohužel mýlili. Nejlepší je uskladnit jej v lednici, ale klidně ho mějte v pokojové teplotě. V lednici vydrží v tuhé podobě, v teple bude tekutější – na jeho funkci to ale nic nemění. Nanášejte ho prsty přímo do podpaží. Díky oleji se krásně vstřebá.

Co se zbylým olejem

Ještě nikdy jste kokosový olej nekupovali a teď vám doma najednou přebývá ještě půlka skleničky? Vůbec se tím netrapte. Kokosový olej má totiž širokou škálu využití. Použít ho můžete na hojení a zjemňování jizev, zabraňuje tvorbě vrásek, stárnutí pleti a někteří tvrdí, že jej lze použít i proti kruhům pod očima a na vybělení zubů.

Využijete jej ale i při vaření. Vydrží mnohem vyšší teploty než třeba máslo a tudíž je vhodný jak k vaření či pečení, tak smažení. Navíc neobsahuje žádný cholesterol.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47