Jak se zbavit rýmy rychleji než za týden? Pomocí těchto triků to půjde raz dva

 Zdraví 
15. prosince 2017 07:12 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejná rýma dokáže znepříjemnit život Shutterstock
Máte opuchlý nos, huhňáte a už ani nevíte, kdy jste naposledy pustili kapesník z ruky? Nechcete čekat typických sedm dní, než rýma sama odezní? Zkuste tyto domácí triky.

Rýmu navíc často doprovází bolesti hlavy a celkové oslabení, a tak toto na první pohled nezávažné onemocnění může člověka úplně vyřadit z provozu. Ne nadarmo se říká, že nejhorší mužská choroba na sedm je právě „rýmička“. Těchto pět triků vám pomůže se jí zbavit.

Stará dobrá cibule

Již naši předci věděli, že cibulový čaj je doslova elixírem zdraví. O jeho účincích a způsobu přípravy jsme psali v tomto článku. Můžete cibuli tedy v podobě čaje vypít, nebo ji nakrájejte na talíř a postavte před spánkem vedle postele. Éterické oleje, které se začnou uvolňovat, váš nos pročistí a dezinfikují sliznici.

Napařte se

Svařte vodu s hřebíčkem, tymiánem, eukalyptem nebo obyčejným heřmánkem, který pomáhá při rýmě hned dvakrát. Můžete ho vypít v podobě čaje, nebo ho použít právě k přípravě horké lázně. Nalijte horký odvar do mísy a s hlavou přikrytou ručníkem nebo utěrkou se nad ní skloňte. Stoupající páru vdechujte nosem hlubokými nádechy.

Solný roztok

Odvar k inhalování můžete rovněž silně osolit, ale sůl můžete použít i jinak. Slaná voda je totiž skvělým prostředkem k výplachu nosních sliznic. Smíchejte co největší množství soli s vlažnou vodou a zacpěte si jednu nosní dírku.

Hlavu nakloňte na stranu a mírně dolů, a celou dobu dýchejte pouze ústy. Poté do horní dírky nalijte slaný roztok, a to tak, aby dolní dírkou vytékal samovolně ven. Nejčastěji se používá speciální konvička, ale vyrobit si aplikátor můžete i drobnou úpravou pet lahve nebo jiné nádoby. Totéž opakujte u druhé nosní dírky.

Inhalujte

Každý si pod pojmem inhalace představí pouze napařování se nad horkou lázní. Podobných výsledků ale dosáhnete i bez horké vody, když si na kapesník nebo vatový tamponek nakapete trochu eukalyptu nebo tea-tree olejíčku a budete vdechovat jejich vůni. Pokud to situace dovolí, můžete si na půl hodiny stočený tamponek do nosu zastrčit a dýchat přes něj.

Prohřejte organismus

Osvědčenou technikou je také technika prohřátí, kterou znaly už naše babičky. Ruce až po lokty ponořte do horké vody a zkuste tak vydržet co nejdelší dobu. Horká voda stáhne cévy v těle, čímž se stáhne i sliznice a dojde k uvolnění ucpaného nosu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47