Vysoce nakažlivá pátá a šestá nemoc. Jaké mají příznaky?

 Děti 
15. prosince 2017 15:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obě nemoci provázejí vyrážky a jsou infekční Shutterstock
Máš váš malý drobeček vysokou horečku? Možná je to příznak takzvané páté nebo šesté nemoci. Obě postihují hlavně malé děti, mají podobný průběh a jsou vysoce nakažlivé. Přenášejí se totiž vzduchem.

Název "pátá a šestá nemoc" dostaly tyto infekční choroby v době, kdy se ještě všechny nemoci s vyrážkou řadily číselně. A tento název se používá dodnes. Nicméně rozlišit jednu od druhé jde skutečně velmi obtížně, ale přesto se od sebe liší.

Bohužel špatná zpráva je ta, že se proti nim nelze očkovat. Nicméně pokud už ji jednou dítě dostane, stane se vůči ní imunní.

Pátá nemoc

Pátá nemoc postihuje většinou děti starší dvou let, ale dostat ji může klidně i dospělý, který ji jako malý neprodělal. Původcem onemocnění je parvovirus B19, který se nejvíce šíří během jara a zimy.

Typickým projevem této nemoci je výrazné zarudnutí na tvářích a nosu, které připomíná motýlí křídla. Děti někdy také vypadají, jako by jim dal někdo facku. Vyrážku může aktivovat slunce, teplot, cvičení a stres. Okolí úst je naopak výrazně bledé.

U páté nemoci může, ale také nemusí, být horečka. Problémem je, že nemoc může vypuknout až po týdnu, aniž by dítě mělo jakékoliv příznaky. A už v té době je vysoce nakažlivé. Jakmile se už vyrážka projeví, už nakažlivé není. Vyrážka obvykle vymizí do několik málo dnů, nicméně se může znovu objevit.

Poněkud horší projevy mívá tato nemoc u dospívajících dívek a žen, u nichž se může objevit zduření a bolestivost kloubů rukou či kolen. Někdy  onemocnění způsobí necharakteristickou chřipku a anemii. Nemoc je nebezpečná pro těhotné ženy, jimž hrozí vážné poškození až odumření plodu. Nemoc odezní sama i bez náročné léčby.

Šestá nemoc

Druhý typ nemoci je provázený vždy vysokou horečkou, po níž se objeví růžová vyrážka. I když toto infekční onemocnění zpravidla postihuje především kojence a batolata, není vyloučené, že ji nemůže dostat i starší dítě.

Také tato nemoc se přenáší vzduchem, stejně jako pátá, a způsobuje ji virus HHV-6.  Horečka, která může být i kolem 40 °C, obvykle trvá tři až pět dnů. Pokud se takto vysoké teploty objeví u kojence, navštivte lékaře, který stanové přesnou diagnózu a léčbu, protože jinak hrozí febrilní křeče.

Jakmile teploty poklesnou, objeví se drobnoskvrnitá vyrážka, hlavně na trupu, odkud se šíří na krk a ruce. Někdy trvá jenom pár hodin a zmizí do dvou až tří dnů bez následků. Někdy se může vyskytnout také lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin.

Praktické rady a léčba

Jak u páté, tak i u šesté nemoci, se podávají především léky na snížení horečky. Důležité je také dbát na dostatečný přísun tekutin. Dětem můžete dá také zábaly, které mu uleví. O tom, jak je správně provést, jsme psali zde.

Pokud má dítě studené ruce či nohy, zábaly nedělejte, ale podejte nejprve antipyretikum. Při horečce také pomáhá tymiánový krém, kterým namažte chodidla, hrudník i záda a zátylek. Pokud vyrážka svědí, podejte mu léky proti svědění a bolesti kloubů.

V případě, že jste těhotná a vaše dítě onemocní pátou nemocí, měla byste se vyvarovat kontaktu s ním. Pokud má dítě horečku, nechoďte s ním ven a izoluje jej od ostatních dětí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47