Jak vybrat toho nejlepšího kapra? Držte se několika základních doporučení

 Ostatní 
16. prosince 2017 16:42 / Bronislava Silná
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kapr má kvalitní a zdravé maso Shutterstock
Vánoce jsou tu za chvíli, a proto většina z nás řeší otázku, zda kapra či řízek, případně nějaké jiné jídlo. Pokud se rozhodnete pro kapra, měli byste se držet několika základních doporučení.

Výběr kapra jen podle velikosti nebo toho, jak moc se líbí vašemu dítěti, nejsou zrovna kritéria, na která byste se měli zaměřit. Obecně platí, že kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to na sádkách, nebo v prodejnách ryb. Na co ještě si dát pozor při výběru vánočního kapra?

Čerstvý nebo mražený

Nákup mražené ryby dává smysl jedině tehdy, pokud byste chtěli mít vše přichystané s velkým předstihem a kapra z kádě byste stejně dávali do mrazáku. Jinak je totiž zcela samozřejmě čerstvá ryba nejlepší. Podobné to je, když si kupujete čerstvě připravené rybí speciality v přímořských státech. I sladkovodní ryby chutnají čerstvé úplně jinak.

Živý kapr ve vaně

Někteří lidé si kapra kupují živého a doma ho uchovávají do Štědrého dne ve vaně. Tím se zajistí čerstvost ryby, ale vznikají tím různé jiné obtíže. Vana se stane nepřístupnou, takže ryba bude sice čerstvá, ale obyvatelé bytu příliš čerství nebudou. Také budete muset kapra sami zabít, což bývá pro některé příliš složité. Končí to trápením kapra, zkaženými Vánocemi a případně bytem postříkaným od krve. Nejlepší je zakoupit kapra den před Štědrým dnem – to pro klid v duši, že máte vše připraveno a nechat si ho odborně zabít přímo u prodejce.

Jestliže ale přece zvolíte variantu kapra ve vaně, měli byste mu zajistit rychlý transport z kádě do vany, pokud možno v prodyšné tašce. Voda by měla být studená a bez chloru. Tyto dva požadavky jdou proti sobě, protože odstátá voda zase nemá příliš nízkou teplotu.

Váha

Existují různá doporučení a různé osobní preference, co se týče velikosti kapra. Většina odborníků doporučuje váhu zhruba 2 – 2,5 kg. Může být ale klidně větší, jen je důležité zbavit kapra tukové řasy na břiše. Ta totiž přidá pachuť celé připravované rybě.

Jak poznat dobrý kus

Důležité je sledovat, zda prodejce dodržuje vše potřebné, aby se kaprům v kádi dobře dařilo. Kádí by měla protékat voda a neměla by být příliš přeplněná. Ryby musí plavat. Jakmile je ryba břichem vzhůru, znamená to, že je polomrtvá a k jídlu vhodná určitě nebude. Také ryby, které leží v kádi na boku, jeví známky omezeného přívodu kyslíku. Lze se domnívat, že v poslední době strádaly a žily v přeplněných kádích. Zajímejte se o rybí oči. Jestliže jsou jasné a vypouklé, je ryba v dobrém stavu.

Další tipy

Zabitou a vykuchanou rybu uložte doma do lednice a optimálně zaledujte. Rozhodně nevkládejte do mrazáku. Jestliže jste si koupili živý kus a máte v úmyslu ho pustit do rybníka nebo řeky, vězte, že jde o marný počin. Ryba je už tak zmatená z toho, co se děje, že návrat do přírody prostě nepřežije. Romantický čin tak může být velkým trápením pro zvíře. 

Kapří maso je zdravé. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu. Konzumace rybího masa, včetně toho kapřího, je proto vhodná nejen o Vánocích, ale i jindy během roku. Kapři chovaní u nás by měli pocházet z kontrolovaných chovů a je u nich proto záruka kvality i z hlediska obsahu škodlivých látek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve