Život s manipulátorem je peklo. Nenechte se zbytečně trápit

 Vztahy 
16. prosince 2017 11:00 / Marie Popelková
  9
📷
1 fotografie v galerii
Nedovolte nikomu, aby s vámi manipuloval Shutterstock
Máte vedle svého partnera neustále pocit viny nebo žijete v permanentním strachu, jak zareaguje na vaše slova nebo jednání? Tak to máte s největší pravděpodobností co do činění s manipulátorem. Život s takovým člověkem není žádný med. Existuje ale pár rad, jak nad manipulátorem vyzrát.

Největší problém je, že většina lidí si ani neuvědomuje, že žije po boku manipulátora. Jen se vedle dotyčného necítí dobře.

Jak poznat manipulátora

Obecně platí, že manipulátor ze všeho vyjde vždy jako ten lepší, chytřejší, schopnější a odolnější. Rozpoznat ho lze i podle těchto kritérií:

  • Navozuje u druhých pocity viny, on naproti tomu vyjde z každé konfrontace jako bezchybný.
  • Druzí nesmějí nikdy změnit názor, on sám kdykoli, ale nikdy to nepřizná.
  • Často se odvolává na morálku.
  • Nesděluje své potřeby a žádosti jasně.
  • Odpovídá často neurčitě, obecně, mění rozhodnutí na poslední chvíli.
  • Mění téma uprostřed hovoru, bez omluvy.
  • Závidí, lže, překrucuje, vydírá, dělá ze sebe oběť.
  • Nesnáší kritiku, ale sám druhé kritizuje.
  • Nedbá na práva a potřeby druhých, je egocentrický.
  • Není s ním možná dohoda, v konfliktu chce vždycky vyhrát, nikdy neuzná svou nepravdu.

Život s manipulátorem

Lidé, kteří žijí s manipulátorem, prožívají denně velmi krušné chvíle. Jejich partner je ustavičně ponižuje a přesvědčuje o jejich neschopnosti. Manipulátor dokáže zkritizovat prakticky cokoliv. Často se chová tak zákeřně, že vás doma ponižuje, ale venku na veřejnosti naopak vychvaluje. Jedná vždy podle toho, co v daný okamžik považuje za nejvýhodnější. Mnohdy nutí manipulátor svého partnera k izolaci. Navenek přitom dotyčný působí jako milující manžel nebo manželka. Nejlepší je žít v rovnocenném vztahu. Co je pro něj potřeba udělat, se dočtete v našem článku zde.

Jak se bránit manipulaci

Základním odrazovým můstkem je si vůbec uvědomit, že jste obětí manipulátora. Když si tuto skutečnost připustíte, je třeba sebe sama přesvědčit, že se vám to neíbí a nenecháte si takové jednání líbit ani od člověka, kterého milujete.

I když i odborníci se shodují, že zvítězit nad manipulátorem není jednoduché, není to ani nemožné. Klíčové je změnit vlastní myšlení.

Drtivá většina obětí manipulátora reaguje na kritiku ze strany partnera buď obranou nebo útokem. Ani jedna cesta ale není dobrá. Naopak obě tyto metody manipulátora ještě více povzbudí v jeho chování. Hlavní pravidlo proto zní: neobhajujte se, ale naučte se zacházet s kritikou.

Podle psychoterapeutů je nejúčinnější zbraní v komunikaci s manipulátorem takzvaná kontramanipulace. Jde vpodstatě o krátké odpovědi respektující kritiku druhého, ale bez nutnosti obhajovat sebe sama. Když změníte své myšlení, reakce na sebe nenechá dlouho čekat. Kontramanipulaci je však nutné se naučit dobře používat.

Pokud vám například někdo řekne, jak jste neschopný, odpovězte mu, že vás mrzí, že vás takhle dotyčný vidí. Pokud se bude v kritice odkazovat na další lidi (například, že všichni říkají, jak jste nemožný), zeptejte se, kdo přesně to tvrdí nebo kdy to kdo řekl. Vyžadování konkrétní odpovědi totiž manipulátora obvykle zažene do kouta, protože nemá odpověď, nikdo to většinou ani neříkal. Jakmile odhalíte, že jste pod vlivem manipulátora, brzy se zbavíte pocitů viny, které ve vás manipulátor hluboce zakořenil. Výsledkem bude, že se začnete cítit mnohem lépe a svobodněji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve