Základní pravidla, bez kterých se při péči o nehtovou kůžičku neobejdete

 Krása 
22. dubna 2018 13:15 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Krásné ruce nedělají pouze nehty Shutterstock
Nevzhledná, suchá či odchlipující se kůže kolem nehtů může pokazit dojem jinak perfektní manikůry. Jak správně se o kůžičku kolem nehtů starat, vám poradíme v tomto článku.

Především ženy, ale ani muži nejsou zcela výjimkou, se o své nehty pravidelně starají. Často však zapomínají na kůži kolem nehtů, která může při nesprávné péči nejen špatně vypadat, ale dokáže i pěkně bolet. Těchto šest pravidel vám s péči o nehtovou kůžičku pomůže.

Nikdy ji nestříhejte

Jak kožní lékař, tak vaše manikérka (pokud nějakou máte) vám odpřísáhnou, že kůžička kolem nehtů se za žádných okolností nestříhá. Za prvé jejím odstraněním znemožníte její správnou funkci – tedy chránit nehtové lůžko a navíc vám bude hrozit infekce ze špatného zastřižení.

Naučte se ji zatlačovat

Není to nic těžkého, ale chce to cvik. V případě, že ovládnete techniku zatlačování kůžičky, každý dermatolog vám dá zelenou. Správné zatlačování totiž nejenže není škodlivé, ale nehtům dokonce prospěje. Musíte však mít vhodný nástroj, který seženete u každé dobré manikérky a musíte postupovat velmi jemně, abyste kůžičku nepotrhali.

Důležitá je hydratace

Vzpomeňte si, jak často si denně mažete ruce. Nikdy? Tak ihned začněte. Často? To je správné, ovšem tolik času byste měli věnovat i své nehtové kůžičce. Při promazávání rukou se proto začněte soustředit i na kůžičku kolem nehtů a nad nehtovým lůžkem a důkladně ji promažte.

Pozor na odlakovače

Jestliže si pravidelně odlakováváte nehty, dostávají vaše kůžičky slušně zabrat. Tím spíš, používáte-li klasický odlakovač s acetonem. Nejlepší je si pořídit v drogérii ten bez acetonu, který vaše nehty ani jejich okolí tolik nevysušuje. Přitom ani neutratíte víc peněz.

Rukavice nejen na ven

V zimě je vhodné nosit rukavice, aby díky venkovním podmínkám nedocházelo k vysušování rukou. Rukavice se ale hodí nosit i doma. Ne ovšem pletené, ale gumové. Při mytí nádobí a běžném úklidu používáte tolik saponátů, které vaší pokožce vůbec nesvědčí. Pomohou vám ale také od popraskaných rukou. Další tipy, jak se zbavit suchých a popraskaných rukou, se dočtete zde.

Hlavně si ji nekousejte!

Zlozvykem, kterého se musíte zbavit, pokud chcete mít krásné nehty, je okusování záděr a nehtové kůžičky nad nehtovým lůžkem. Když nad tím zapřemýšlíte, není na tom vůbec nic dobrého. Nevypadá to hezky, zvyšujete riziko infekce a navíc z hygienického hlediska není dobré strkat neustále ruce do úst.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve