Kokosový ořech: Plod, který má vše potřebné k životu

 Ostatní 
28. prosince 2017 14:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kokos i voda uvnitř jsou bohaté na proteiny i další vitaminy Shutterstock
Máte doma kokosový ořech a nevíte, co s ním? Kokosový ořech považují v tropických zemích k základním zdrojům výživy a připisují se mu magické a mystické schopnosti. V sanskrtu, jazyce antické Indie, se nazývá „kalpa Vriksha“ - strom, který obsahuje vše potřebné k životu.

I když se mu říká kokosový ořech, není to vlastně ořech, ale semeno. A to největší na světě. Existuje třicet tři druhů kokosových palem. Dosahují až třicet metrů na výšku. Kokosům trvá sice rok, než dozrají, ale kokosová palma kvete až třináctkrát za rok. Z jedné palmy se tak nakonec sklízí minimálně šedesát plodů. Z kokosové plamy se dá využít vše, od kořenů přes listy a kmen až po plody.

Nízkokalorická voda

Teď zajásají všichni, kdo dbají na zdravou stravu a štíhlou linii. Voda z kokosového ořechu je nízkokalorická. Každých sto mililitrů obsahuje bezmála dvacet jedna kalorií. V některých případech může pro své vyživovací schopnosti nahradit i kravské mléko. Obsahem látek se podobá kokosová voda mateřskému mléku a je vhodná dokonce i pro krmení miminek. Navíc se doporučuje diabetikům a sportovcům. Kokosová voda obsahuje totiž proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C. Nezaměňujte však kokosovou vodu za kokosové mléko, které je více kalorické a získává se z kokosové dužniny.

Zdravá medicína

Konzumace kokosového ořechu pomáhá při odvápnění kostí, osteoporóze, bolesti pohybového systému způsobené přetěžováním nebo zvýšeným svalovým napětím, zejména bolestech zad. Funguje jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech. Obecně kokosovou vodu můžeme nazvat domácí medicínou na všechny nemoci močového měchýře a současně jediným izotonickým nápojem. Díky tomu, že kokosový ořech dodává tělu minerály, doporučuje se při prořezávání prvních zubů, protože podporuje tvorbu zdravé zubní skloviny, a lámání vlasů a nehtů. Pokud máte problémy s lámáním nehtů, zkuste i další tipy a triky. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Jak poznat dobrý ořech 

Nejjednodušší pomůckou, jak zjistit, zda je kokosový ořech kvalitní, je zatřást s ním. Tak poznáte, zda obsahuje kokosovou vodu. Pokud neslyšíte nic, raději ho neberte. Jinak by ořechy neměly mít prasklou nebo jinak poškozenou skořápku.

Nechte ho puknout v troubě

Kokosový ořech jde poměrně obtížně rozlousknout. Ale zkuste tento trik. Nejprve do jeho měkkých ok, což jsou taková tři malá kolečka, udělejte špičatým nástrojem otvory a vylijte kokosovou vodu. Tu vypijte, protože, jak už jsme psali výše, obsahuje řadu cenných látek. Potom roztopte troubu na 200 °C a ořech do ní vložte na 20 - 30 minut. Během té doby sám praskne nebo ho zabalte do utěrky a tupým předmětem ho můžete snadno rozbít.

Čerstvý kokos snězte

Vydlabanou dužninu dejte do ledničky nebo ji ještě lépe co nejdříve snězte, protože jinak ztrácí svou chuť a zároveň své léčivé schopnosti už během několika hodin. Strouhaný kokos uchováváme v dobře uzavřených sklenicích a necháváme na svěžím a suchém místě, chráněném před sluncem. Neskladujeme ho v igelitových pytlících, protože může lehce zplesnivět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47