O oblečení je nutné dobře pečovat. Pár paktických tipů, jak dokonale vyprat prádlo

 Ostatní 
01. ledna 2018 15:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Praním lze výrazně ovlivnit vzhled oblečení Shutterstock
Mít šatník napěchovaný skvělými módními kousky, které vám padnou jako ulité, k dokonalé vizáži rozhodně nestačí. Pokud totiž o své oblečení nebudete správně pečovat, bude to na vašem oblečení hodně patrné a celý outfit ztratí na působivosti. Máme pro vás pár paktických tipů, jak dokonale vyprat prádlo.

Aby bílé tričko bylo vskutku šik, musí být opravdu bílé. A toho docílíte pouze a jen vhodným praním. S postojem, že stačí prádlo do pračky naházet a zapnout knoflík, moc daleko nedojdete. Vaše tričko bude za chvilku šedivé a nehezké. A jestli ještě stále věříte, že čím víc prášku do pračky nasypete, tím bude vaše prádlo čistší, tak se rovněž mýlíte.

Jak na bílé prádlo

I když prádlo pečlivě třídíte na barevné a bílé, tak je často to světlé i po pár vypráních zašedlé. Důvodem může být, že ho perete v přípravcích určených na barevné oblečení. Po těchto prášcích světlé prádlo rychle šedne. Pokud vás na oblečení trápí skvrny od antiperspirantu a nevíte, jak se jich zbavit, přečtěte si náš článek zde.

Perte proto bílé prádlo ve speciálních prostředcích, které obsahují bělidla a zjasňovače. Zdrženlivější buďte také s aviváží. Oblečení po ní více šedne a ztrácí svoji pružnost. Aviváž pak není vůbec vhodná na spodní prádlo.

Přípravky na bílý textil naopak rozhodně nepoužívejte na barevné prádlo, protože zjasňovače kolorovaný oděv rychle seperou. Aviváž je pak dobrá na svetry a vlněné prádlo, protože pomáhá odstranit nepříjemné antistatické náboje. Malý tip: pokud vás svetr nepříjemně kouše, zkuste ho dát na pár hodin do mrazáku. Uvidíte, že bude mnohem příjemnější na nošení.

Moc prášku škodí

Pokud máte velmi znečištěný oděv, tak tím, že přidáte do pračky více prášku, se nevypere lépe. Naopak zůstane v textiliích a dráždí vaši pokožku. Více prášku se dává pouze v situaci, kdy máte doma příliš tvrdou vodu.

Možná také řešíte dilema, zda použít gel nebo prášek. Výhodou pracího gelu je, že se dobře rozpouští i při nižších teplotách vody a nezanechává na vypraném oblečení žádné stopy. Prací gely jsou také více koncentrovanější, takže jich při praní spotřebujete méně než klasického prášku. Optimální jsou gelové polštářky, ve kterých je přesně odměřená ideální míra pracího prostředku.

Jak správně sušit prádlo

Sušičky jsou v dnešní hektické době sice skvělé, protože šetří čas, ale mějte se na pozoru. Ne každé oblečení je vhodné na sušení. Předem se tak ujistěte, že prádlo je vhodné dát do sušičky. Pokud dáte do sušičky oblečení, které tam nepatří, může změnit svoji konfekční velikost i o dvě čísla, takže pokud nehodláte drasticky zhubnout, tak si raději před každým sušením pečlivě přečtěte etiketu.

Obecně platí, že na sušení není rozhodně vhodná vlna, viskóza nebo hedvábí. Vhodné nejsou také oděvy s nažehlovacími obrázky, které při vysokých teplotách mohou popraskat a odlepit se.

Pokud nepoužíváte sušičku, tak prádlo z pračky po vyprání hned vyndejte a pověste, zabráníte tak vzniku plísní a nepříjemnému pomačkání. Vlněný oděv by se neměl věšet, aby se nevytáhl, takže ho rozložte na ručník a nechte uschnout na vodorovné ploše. Barevné prádlo raději nesušte na přímém slunci, mohlo by vyblednout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve