Po pivu se tloustne! Pravda nebo mýtus?

 Ostatní 
03. ledna 2018 15:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pivo je dnes běžnou součástí každého večírku či posezení s přáteli Shutterstock
„Pivo dělá hezká těla,“ zpívá se v jedné písničce. Řada lidí přisuzuje pivu také to, že z něj roste břicho. Ovšem je tomu skutečně tak? Může opravdu pivo za to, že z něj člověk tloustne?

Podle odborníků na výživu vždy záleží na tom, jaký druh alkoholu pijete a v jakém množství. Konkrétně pivo má pro organismus i celou řadu pozitivních účinků a bylo by škoda se jej úplně vzdávat. Má blahodárný vliv například na trávení a obsahuje také spoustu dobrých vitamínů. Navíc má dokonce nižší kalorickou hodnotu než mnohá červená vína.

Denní příděl alkoholu

Obecně platí, že doporučená denní dávka alkoholu je mezi 20 až 30 gramy. Pro představu, jeden gram čistého alkoholu má 29 kilojoulů, 17 kilojoulů má gram sacharidů nebo bílkovin a 37 kilojoulů má gram tuku. Jedním půllitrem desetistupňového piva přijmeme asi 774 kilojoulů, což je 185 kilokalorií, dvanáctistupňovým 924 kilojoulů, tedy 221 kilokalorií. Mnohem větší kalorická bomba jsou likéry a další tvrdý alkohol. Dvě deci červeného vína obsahuje takřka stejné množství kalorií jako desetistupňové pivo. Vzhledem k tomu, že denní příjem člověka by měl být v průměru 2500 kilokalorií, určitě jedno či dvě piva denně neuškodí.

Pivní břicho

To, co každého zajímá je, jak je to s pivním břichem. Za jeho růst nemůže ani tak pivo, jako životní styl lidí, kteří si jej v hojné míře dopřávají. Nejenže ho konzumují v nadměrném množství, ale k tomu všemu se málo hýbou. Pravdou je, že čím více piva (ale nejenom piva, ale i jiného alkoholu) člověk vypije, tím spíše ztrácí sebekontrolu nad tím, co jí. Často je alkohol doplňován chipsy, oříšky a dalším slaným a velmi tučným jídlem. A také je tomu naopak. Řada lidí má také tendenci mastné jídlo zapíjet právě pivem, a ne pouze jedním. Tělo potom na to reaguje tak, že se v první řadě snaží spálit především alkohol, který je pro něj toxickou látkou, a na jídlo už nemá dostatečnou kapacitu. A tělo si tak ukládá z jídla zbytečné tukové zásoby, které už nestihne spálit.

Zdravé látky

Nelze ale opomíjet fakt, že pivo vzniká z přírodních zdrojů, takže je bohaté na celou řadu zdraví prospěšných látek, například přirozenou kombinaci minerálů. Je výborným zdrojem vitamínu B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyroxidin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin), ale také vitaminu C, selenu, vitaminu E a velkého množství antioxidantů, jako jsou polyfenoly, bioflavonoidy, fytoestrogeny. Navíc obsahuje rozpustnou vlákninu, v půllitru je jí až třicet procent denní dávky. Všechny tyto látky chrání tělo před volnými radikály. Pivo navíc podle odborníků podporuje spánek či trávení. Aby ale skutečně plnilo funkci vhodného nápoje pro zdravý životní styl, platí, že základem je jeho umírněná konzumace. Ovšem klidně se do piva můžete i "naložit" a dopřát si pivní lázně. Jednak prospějete svému tělu a vaší linii to rozhodně neuškodí. Více o tomto tématu jsme psali zde.  

Pivo po sportu 

Proto je pivo i velmi vhodné po sportovní aktivitě.  Pivo je totiž "iontový nápoj“ a, jak už bylo zmíněno výše, obsahuje řadu vitaminů, minerálních a dalších látek s pozitivním vlivem na náš organismus. Ideální je nealkoholické pivo, které dokáže tělo velmi rychle zavodnit. Jelikož se jedná o čistě přírodní nápoj, je mnohem vhodnější, než kterékoli běžně dostupné iontové nápoje.

Závěrem

Chcete-li hubnout, jednou ze základních zásad je dodržování pitného režimu. Jeho součástí může být i pivo, nejlépe v nealkoholické variantě. Několik sklenek piva může podpořit trávení, dodat důležité vitaminy a minerální látky. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pivo je nápoj alkoholický, tedy i energetický a bylo by velkou chybou kvůli energii z piva vytěsňovat z diety jiné potraviny, které tam mají své důležité místo. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008