Znáte avokádový olej? Jeho účinky vás ohromí

 Zdraví 
11. ledna 2018 12:19 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Avokádo má nejen skvělou chuť, ale je i velmi zdravé Pixabay
Avokádový olej patří mezi velice zdraví prospěšné potraviny. V tomto článku se navíc dozvíte, jak ho správně využívat, abyste z něj vytěžili maximum.

Jak se získává

Kvalitní avokádový olej se získává lisováním dužiny avokáda. Je tedy jasné, že musí být podobně zdravý, jako je zdravé samo avokádo. Nepatří mezi levné oleje, ale určitě najde doma své využití. A to jak v kuchyni, tak i jako kosmetický přípravek.

Co obsahuje

Obsahuje mnoho vitaminů. Mezi jinými A, C, B1, B2, B6, D, E, K. Dále různé minerály, zvlášť draslík, hořčík, fosfor, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo. Má v sobě též kyselinu listovou a pantothenovou a antioxidanty. Pro většinu lidí je velmi prospěšný. Pozor si musí dát jen pacienti, kteří mají omezen příjem některého z výše uvedených prvků z důvodů nemoci.

Kuchyňské využití a účinky

Avokádový olej využíváme jako olej do polévek, salátů, omáček, na těstoviny a všude tam, kde nedochází k tepelným úpravám pokrmů. Avokádový olej udržuje v pořádku vaše cévy. Působí preventivně na celou řadu nemocí už proto, že je dobrým zdrojem látek, které zvyšují imunitu. Působí tak i jako prevence rakoviny, ale také při řešení problémů s prostatou, pomáhá cukrovkářům a jako mnohý jiný správný olej řeší i potíže se zácpou.

Kosmetické užití

Avokádový olej má mimořádně dobré účinky na pokožku. Pomáhá udržovat její pružnost, takže soustavná péče pomocí tohoto oleje má silně omlazující účinek. Obzvlášť je ceněn účinek proti vráskám, ale i v místech, kde je kůže ochablá.

Další oblastí využití jsou i různé kožní nemoci. Avokádový olej ocení lidé s lupénkou a ekzémy. Dobře zapůsobí i na pleť, kterou trápí akné.

Pro různé masáže můžeme použít směs avokádového oleje s olejem jojobovým a mandlovým. Masírovat lze nejen obličej, ale i oblast krku a ramen. Avokádový olej je vhodný pro celé tělo, takže jeho použití ve větším měřítku brání spíš finanční aspekt.

Zcela samostatnou kapitolou je vliv avokádového oleje na kvalitu vlasů a pokožky hlavy. Vlasy jsou tímto olejem posilněny. Suché vlasy jsou ošetřeny, jejich konečky se přestávají třepit. Použití je přitom docela jednoduché. Můžete smíchat stejný díl avokádového a olivového oleje. Mírně zahřejte a vmasírujte do pokožky hlavy a do vlasů. Masáž by měla trvat alespoň 15 minut. Pak můžete nechat asi 10 minut působit a následně vlasy umýt.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod