Vyrobte si dětské vlhčené ubrousky bez chemie

 Děti 
15. ledna 2018 11:28 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Kupované ubrousky mohou vyvolat alergie Shutterstock
Dětské ubrousky má dnes prakticky každá maminka ve své domácnosti. Jenomže drtivá většina z nich obsahuje chemikálie, které mohou vyvolat různé zdravotní potíže, včetně alergií. Co si tak doma vyrobit vlastní dětské ubrousky, které budou stoprocentně přírodní?

Vlhčené kapesníky ve velké míře obsahují látky, jež jsou pro tělo v malém množství neškodné, ale v ubrouscích můžete najít i látku jako metylizotiazolin, která sice není zakázaná, ale může vyvolat alergii. Podobně je na tom i látka fenoxyetanol, která u miminka může způsobit akutní dermatitidu. Na etiketách kupovaných výrobků se nikdy nedočtete, v jakém přesném množství jsou tyto chemikálie v ubrouscích obsaženy. My vám ale poradíme, jak jednoduše vyrobit vlastní, zdravotně nezávadné.

Ubrousky s olejíčkem

Připravte si uzavíratelnou dózu. Může to být třeba krabička na svačiny nebo i box od kupovaných dětských vlhčených ubrousků. Pak si přinesete ještě dětský sprchový gel a olejíček. Ten může být jak dětský, tak i jiný esenciální, například měsíčkový, mandlový, levandulový. A poslední věc, kterou budete potřebovat, jsou papírové ubrousky nebo silnější toaletní papír. Ale může být i separační plena.

Postup

Do misky si nalijte hrneček převařené teplé vody. Do vody nalijte lžičku dětského sprchového gelu a lžičku dětského oleje. Celou směs promíchejte. Potom si vezměte ubrousky i s hnědou ruličkou uvnitř, které si zkraťte tak, aby se vešly do krabice a hlavně, aby se dalo zavřít i víčko. Potom doslova namačkejte ubrousky do krabičky a polijte je hotovou směsí. Dvě minuty počkejte, než se ubrousky, a hlavně hnědá rulička uvnitř ubrousků nacucá tekutiny. Ruličku pak vyndejte. Vlhké ubrousky v krabici vydrží klidně i měsíc.

Tip na závěr

Místo vody můžete použít i uvařený heřmánkový čaj (v tomto případě ale dbejte na to, aby byl skutečně kvalitní). Sáček od něj určitě nevyhazujte. Dá se použít třeba na čištění nádobí. Více na toto téma jsme psali zde. A pokud si místo oleje dáte do vody olejový odličovač, máte odličovací ubrousky za pár korun!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008