Mrkev nikdy nejezte samotnou! Škodíte tak akorát sami sobě

 Zdraví 
16. ledna 2018 08:24 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mrkev je známá pro vysoký obsah beta-karotenu Pexels
Když budeš jíst hodně mrkve, nebudeš nikdy potřebovat brýle – říkávaly naše babičky i maminky. Vitamin A, který je v mrkvi obsažený, je opravdu pro zdravý zrak potřebný, ale i když denně sníte tři mrkve, nemusí se to na vašem zraku vůbec projevit. Proč, to se dočtete v našem článku.

Na mrkev si většina z nás vzpomene v souvislosti se zdravým zrakem. Ale beta-karoten, tedy provitamin A, který ke zdravému zraku přispívá, nemusíme z mrkve do těla dostat při špatné konzumaci téměř žádný.

Syrová nebo povařená

I když sníte denně jednu nebo dokonce pět mrkví (což asi nikdo z nás nedělá), nemusíte ke zdraví svých očí vůbec přispívat. Žvýkáním syrové mrkve totiž využijete pouze zhruba 5 % množství beta-karotenu obsaženého v jednom kořeni. Už jen nastrouháním mrkve můžete jeho výtěžnost zvýšit na 30 %, ale vůbec nejlepší možností je zeleninu povařit a podávat ji s tukem.

Vitaminy rozpustné v tucích

Právě beta-karoten, neboli provitamin A, je jedním ze skupiny vitaminů rozpustných v tucích, což jsou vitaminy, které mají velmi podobné molekuly jako tuky absorbované v potravě, a proto jejich absorpce probíhá současně. Při kombinaci vitaminu s tukem může tělo vstřebat 50 - 90 % vitaminů. Záleží však také na kvalitě tuku v přijímaném pokrmu.

Prospěšné látky v mrkvi

Beta-karoten obsažený v mrkvi je také významným antioxidantem, který má příznivé účinky na lidské zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob, ale i některých druhů rakoviny. Zbavit se škodlivin v těle vám zase pomůže tato málem zapomenutá zelenina. Sladký kořen ale obsahuje i nemalé množství vitaminu C, vitaminy skupiny B a vitamin E. Najdete v něm také draslík, hořčík či fosfor.

Tipy na konzumaci

Chcete-li z mrkve vytěžit maximum, tepelně ji upravte třeba na másle a podávejte k masu s bramborem. V případě, že neholdujete živočišným pokrmům, nahraďte máslo rostlinným tukem a dejte si ji klidně jen tak.

Mrkev je ale vhodná i při přípravě jakýchkoliv omáček – ať už se jedná o základ oblíbeného českého jídla (samozřejmě mluvíme o svíčkové), nebo ji společně s další zeleninou orestujete a zalijete drcenými rajčaty. Takovou omáčkou už jen polijete těstoviny a rychlé a zdravé jídlo je na stole.

Výborná je i mrkvová pomazánka s celerem. Stačí když nastrouháte čtyři mrkve a půlku celeru, přidáte majonézu, sůl a pepř. Pro odlehčení můžete nahradit půlku nebo celou dávku majonézy hustým bílým jogurtem.

Naše babičky ale neměly problém si mrkev jednoduše nastrouhat na chleba s máslem, nebo si připravit lahodný salát s mrkví, jablkem, citronem a kapkou oleje. Tento salát je navíc po generace oblíbenou svačinkou i pro velmi malé děti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve