Objevili jste doma pavouka? Ven ho nevyhazujte, umrzl by! Existují i jiné způsoby

 Ostatní 
19. ledna 2018 12:03 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pavouci patří mezi nejméně oblíbené spolubydlící Pexels
Štítíte se pavouků a jeden zrovna leze kousek od vás, a to přímo ve vašem bytě? Chcete se ho zbavit, a tak nejlepší, co vás napadne, je vyhodit ho ven? Pokud ale současně nechcete pavouka zahubit, z okna ho raději nevyhazujte.

Pavouci jsou velmi užiteční a pro člověka navíc naprosto neškodní tvorové – tedy alespoň v našich končinách. Než jej vyženete na mráz a podepíšete tak jeho ortel smrti, ještě si rozmyslete, zda je to opravdu nutné.

Nezabíjet a nevyhazovat

Pavouk je stejně jako třeba mouchy či jiný hmyz v domácnosti nezvaným hostem. Musíte si ale uvědomit, že k vám nepřišel s úmyslem škodit, nýbrž najít něco k snědku a bezpečný teplý úkryt. Tím spíš v zimě. Pokud je pavouk zalezlý někde v rohu, zkuste se smířit s tím, že je to zkrátka váš spolubydlící a prodlužte mu nájemní smlouvu až do jara, kdy bude bezpečné vyhodit jej ven.

Na mrazu jej čeká smrt

Skotští vědci přišli před několika lety s kampaní, ve které informují své spoluobčany, že vyhozením pavouka z domu do mrazivého počasí jej čeká jasná smrt. Pavouci jsou navíc velmi teritoriální zvířata, takže se k vám stejně budou snažit jakkoliv vrátit zpátky, a pokud pro ně budete mít stále vhodné podmínky, cestu si vždycky najdou.

Pavouci nejsou jedovatí

U nás žije jediný potenciálně nebezpečný pavouk, a tím je zápřednice jedovatá. Běžně se s ní ale nesetkáte, protože si úkryt hledá spíš v přírodě a navíc vám její jed nezpůsobí potíže na delší dobu než 24 hodin. Všichni ostatní pavouci žijící u nás však žádné nebezpečí nepředstavují. Sice máme spoustu jedovatých pavouků, kteří jsou ovšem tak maličcí, že nedokáží prokousnout lidskou kůži.

Jak se jich zbavit

Pokud se nemůžete vyrovnat s tím, že máte u sebe doma pavouka, zkuste ho od sebe z domu vypudit. Jakmile mu znepříjemníte pobyt u něj v hnízdě, přeleze si jinam, kde se bude cítit v bezpečí – třeba na půdu, do sklepa nebo na chodbu.

Zkuste potřít místa, kde se nejčastěji pavouci pohybují, šťávou z citronu nebo citronovou kůrou. Pavouci vůni citrusů stejně jako i vůni octa nesnášejí. Nevoní jim ani skořice, takže když si dům provoníte skořicovou esencí nebo svíčkou, pavouci se od vás budou držet dál. Jestliže vám není osud „vašich“ pavouků lhostejný, zkuste i další tipy. O tom, jak vyhnat pavouky z domu a přitom je nezahubit jsme psali v tomto článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve