Vyplázněte jazyk a dozvíte se něco o svém zdraví

 Zdraví 
27. ledna 2018 08:49 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jazyk zdravé dobrosrdečné ženy Shutterstock
Lékařská diagnostika je možná z různých tělesných částí. V textu vás seznámíme se základní diagnostikou pomocí podoby jazyka.

O diagnostice pomocí očí jste si mohli přečíst v jiném článku zde. Dnes se budeme věnovat jazyku. Při diagnostice pomocí jazyka si všímáme jeho tvaru, vlhkosti, barvy, povrchu a dalších viditelných znaků. Jazyk vypovídá o naší povaze i o našich nemocech. Vypláznutím jazyka o sobě prozradíte víc, než byste si možná mysleli.

Jazyk je rozdělen na zóny

Na jazyku jsou pomyslné zóny, které odpovídají stavu a funkci některých důležitých orgánů. Špička jazyka patří srdci, další část plicím. Následuje uprostřed slezina a žaludek. Po pravé straně to jsou játra a za nimi pak tlusté střevo. Na straně levé to je žlučník a tenké střevo. Směrem ke kořeni jazyka se projevuje močový měchýř a úplně vzadu potom ledviny.

Barva

Běžný zdravý jazyk by měl být růžový, lehce vlhký s mírným bělavým povlakem, který bude s jazykem pevně spojen a vzadu může být silnější. Na jazyku by neměly být žádné rýhy ani praskliny.

Jestliže je jazyk sytě červený až fialový, můžete mít horečku, ale také vás mohou trápit infekce v těle. Pokud bude jazyk promodralý, měli byste se zajímat o stav svého srdce. Malinová barva a odlupující se bílý povlak prozrazuje onemocnění spálou. Máte-li jazyk s červenými okraji, bude něco v nepořádku se žlučníkem. Zarudlá špička signalizuje stres, napětí či citovou rozkolísanost.

Tvar

Pokud máte jazyk zakřivený, může to být signálem ušních onemocnění. U lidí, kteří měli původně jazyk rovný, to může znamenat nějakou poruchu mozkových funkcí. Lidé laskaví a chápající mívají širší jazyk s kulatou špičkou. Je-li jazyk úzký a špička opravdu ostrá, může to označovat také člověka ostřejší povahy, až agresivního. Plochý jazyk znamená klid a stabilitu. Silný jazyk mívají lidé aktivní.

Povlak

Už jsme psali, že povlak má být tenký a rovnoměrný. Příliš silný povlak upozorňuje na špatné trávení. Při žlučníkových obtížích se jazyk zbarvuje do žluta. Nažloutlý či nahnědlý povlak značí špatnou funkci jater. Také plísňová onemocnění barví jazyk tímto způsobem. Tmavý povlak doprovází nízkou hladinu vitaminu B3. Může být samozřejmě způsoben i vnějšími vlivy – kouřením, kávou, černým čajem. Horší je, pokud za tím stojí příčiny vnitřní. To potom může jít o nízkou imunitu nebo různé nemoci zažívacího ústrojí.

Rýhy

Rýhy jsou buď podélné, příčné nebo nepravidelné. Mapy značí chudokrevnost. Příčné praskliny vás informují o sklonu k mozkovým příhodám. Otisky zubů po krajích značí potíže s játry – jsou-li otisky na pravé straně. Jsou-li na straně levé, je něco špatně se slinivkou. Nepravidelné rýhy signalizují dehydrataci nebo problémy se žaludkem. Dlouhá podélná rýha zhruba uprostřed souvisí se srdcem. Jestliže je doplněna i malými podélnými rýhami, můžete mít ledvinové kameny, stres, přepracování nebo špatně jíte. Příčné rýhy na kraji jazyka mohou znamenat špatnou funkci sleziny.

Co s tím

Jestliže se vám cokoliv nezdá, uděláte nejlépe, když navštívíte svého lékaře a necháte se řádně vyšetřit. Mnohdy je lepší zachytit nástup onemocnění včas, než nechat nemoc rozvinout a postoupit do chronického stadia. U řady potíží si lze navíc velmi jednoduše pomoci. Stačí zvýšit příjem tekutin, dodat chybějící vitaminy, přidat odpočinek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod