Naučte své děti uklízet. Máme pro vás užitečné tipy, jak na to

 Děti 
27. ledna 2018 18:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
K tomu, aby to u vás vypadalo doma jako po výbuchu, stačí dětem i pár minut Shutterstock
Také to u vás doma občas vypadá jako po výbuchu? Všude samé hračky, které vaše ratolesti stačí během několika málo minut roztahat po celém domě. A do uklízení se jim už ale samozřejmě nechce. Poradíme vám, jak své děti této povinnosti naučit tak, aby to nebyla nuda.

Podle psychologů by se děti měly začít učit uklízet už jako malé. To samozřejmě neznamená, že by si třeba hned měly stlát postele nebo zametat po sobě drobky po snídani. Pokud chcete, aby tuto činnost dítě dělalo dobrovolně, je potřeba mu to sdělit formou hry tak, aby pochopilo, že všechny věci, včetně jeho hraček, mají doma své místo a nemůžou se jen tak někde povalovat. 

Co nedělat

Spousta rodičů dětem nařizuje, popohání a neustále jim připomíná, aby už konečně začaly uklízet. Mezi jejich nejčastější věty patří: „Ihned si to ukliď!“, „Už sis to uklidila“?, „To ti to opravdu musím pořád připomínat“?, Po tomto neustálém „drilu“ se však dítě cítí spíše otrávené a většinou také reaguje tak, že na truc to neuklidí. Nikdo se totiž necítí dobře, když je pod neustálou kontrolou.

Otravná povinnost

A nebo po sobě uklidí, ale tuto činnost zaškatulkuje jako otravnou povinnost. Děti navíc nejsou hloupé, poznají, že vy o jejich pomoc nestojíte a raději se budou uklízení, pokud to bude možné, vyhýbat. Může dokonce nastat i situace, kdy vám vaše starší ratolest u oběda oznámí, že už byste mu mohla ten pokoj uklidit.

Jak to dělat správně?

Povyšte úklid na zábavnou hru, do které se malé dítě rádo zapojí. A rozhodně funguje i model „napodobování". Tedy i vy po sobě před dětmi uklízejte, pouštějte si u toho naplno muziku, smějte se a vyprávějte třeba vtípky. Děti pak uvidí, že i vám úklid nedělá problémy a že vás vlastně „těší“. Malé děti se rády opičí, tak toho využijte. Když budete utírat prach, dejte dítěti malý hadřík nebo smetáček a požádejte ho, aby vám pomáhalo. Jakmile mu dáte důvěru, bude na sebe hrdé. No, a bude si myslet, že uklízení je ta nejlepší věc na světě.

Dítě hezky požádejte

Požádejte ho o pomoc každý den, třeba jen na pět minut. Pokud jde o hračky, řekněte mu, že i plyšáci potřebují spát, jinak přijde v noci třeba skřítek Nepořádníček, který si všechny neuklizené hračky vezme do svého domečku a už je neuvidí. A nebo si s dětmi dejte na závody a slibte jim za to nějakou malou odměnu. Jestli je ale váš domov doslova zahlcen starými hračkami a uvažujete o tom, že je vyhodíte, zkuste si nejdřív přečist pár tipů, jak by se ještě daly zužitkovat. Více jsme psali zde.

Vysvětlujte a buďte důslední

Zkuste dětem vysvětlit, aby si vyndaly z krabice jen ty hračky, s kterými si chtějí hrát. Že je to určitě lepší, než vyházet celou bednu a pak ji zase pracně uklízet.  A také to, že až je začne hra s kostkami nebo panenkami nudit, aby si zase své hračky nejprve uklidily a teprve potom si vyndaly jinou. Trvejte také na tom, aby děti uklízely hračky tam, odkud je vzaly, tedy knížky do knihovny, plyšová zvířátka zase na poličku nebo krabice. A sami jděte příkladem.

Po obědě vyhoďte zbytky jídla a dejte talíře do myčky, ukliďte kuchyňskou linku a teprve pak si udělejte kávu. Dítě uvidí, že i vy jste k sobě důslední. Když nebudete uklízet vy, jen těžko to můžete požadovat od dítěte. Jakmile řeknete, že když nebudou hračky uklizené, nebude Večerníček, měli byste dodržet slovo a Večerníček nepustit.

Poděkujte

Všichni rodiče vyžadují od svých děti, aby prosily a hlavně děkovaly. To samé také udělejte v případě uklízení. Poděkujte jim za to, jak si krásně uklidily, jak vám tím moc pomohly a jak moc si toho vážíte.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod