Znáte všechny babské rady proti chřipce a nachlazení?

 Zdraví 
08. února 2018 11:45 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Česnek patří mezi vynikající pomocníky v boji proti nemocem Shutterstock
Chřipková epidemie se začíná rozvíjet a mnoho z nás hledá způsob, jak vydržet bez potíží anebo jak si při probíhajícím onemocnění ulevit. Přinášíme několik jednoduchých rad, které jsou léty osvědčené a pomohou.

Naši předkové sice neměli možnosti současné medicíny, ale v mnoha ohledech tušili, co jim pomáhá a jak překonávat různé nemoci bez přispění antibiotik a dalších preparátů. Když vyzkoušíte naše rady, určitě neuděláte chybu. Jsou totiž ověřené léty praxe.

Vitamin C

Už z dřívějších dob je známá konzumace většího množství vitaminu C jako dobrá prevence nejrůznějších onemocnění. U chřipky toto platí dvojnásob. Dnes sice můžeme použít tablety s vysokým obsahem vitaminu, ale často je mnohem účinnější konzumace vitaminu C v přírodní podobě. Moderněji pomocí citronů a dalších citrusových plodů. Podle babiček pak díky konzumaci kysaného zelí. Samozřejmě nevařeného, neboť varem se vitamin C ničí.

Jestliže zařadíte v období chřipkové epidemie s dostatečným předstihem dost vitaminu C do stravy, je mnohem pravděpodobnější, že se vám infekce vyhne. Nebojte se zvýšené dávky. Tento vitamin se vylučuje močí a nemůžete se jím předávkovat.

Odpočinek

Je už velmi starou zkušeností, že člověk, který je odpočatý a není ve stresu, je odolnější proti nemocem. Platí to nejen o chřipce, ale i celé další škále nachlazení a jiných obtíží. Je známým faktem, že i jinak zdraví lidé, kteří se dostanou do velkého vypětí, nemohou většinou odolávat náporu infekce. Typické to je třeba u některých studentů po náročných zkouškách, ale pochopitelně u kohokoliv, kdo se dostane do náročné situace v životě. Proto je důležité dbát na pravidelnou relaxaci, nepřetěžovat se a usilovat o dobrou mysl.

Křen

Z přírodních produktů, které mohou velmi pomoci při různých obtížích, musíme zmínit třeba křen. Posiluje naši obranyschopnost a má antibiotické účinky. Při nachlazení, rýmě, chřipce, angíně je to jedna ze základních možností. Máme různé možnosti, jak ho užívat. Základem je nastrouhaný kořen, který můžeme smíchat s medem, s jablkem a citronem či dokonce pro některá použití v kuchyni se šlehačkou. Křen uvolňuje ucpané dutiny, zlepšuje dýchání a léčí různé typy nachlazení.

Česnek

Klasikou v boji proti různým nemocem je česnek se svým silným antibiotickým účinkem. Lze ho užívat různě a určitě v období, kdy nemoci řádí, bychom měli jeho konzumaci zvýšit a hlavně ho používat i jako prevenci. Nejúčinnější je pochopitelně zasyrova. Smysl ale má i v případě, že se přidává do vaření. Pokud nám vadí jeho specifická vůně, můžeme poněkud omezit následky konzumace česneku tím, že vypijeme po jídle trochu mléka.

Zázvor

Další přírodní lék proti nachlazení je zázvor. Podrobněji jsme o něm psali například v článku zde. Má typickou štiplavou chuť a velmi se hodí na přípravu čaje, do kterého se hodí přidat šťávu z citronu a trochu medu. Zázvor má dezinfekční účinky a též uvolňuje dýchací cesty, prohřívá organismus a ulevuje od potíží.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008