Lžou vám vaše děti do očí? Je to zcela běžná a normální věc

 Děti 
06. února 2018 08:47 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Pokud vám dítě začne lhát, zapomeňte na nadávky a facky Shutterstock
Děti lžou už od relativně nízkého věku, nejvíce jsou ale dětské lži patrné u školáků nebo adolescentů. Velmi často zatajují například známky. Podle odbornníků ale není hned důvod k panice.

Někteří psychologové tvrdí, že do určité míry je lhaní u dětí normální. Lež má podle nich svou důležitost v utváření osobnosti. Umožňuje dětem mít svou tajnou zahrádku. Pro dítě to znamená, že nemusí všechno říkat rodičům. Dítě, které nikdy nelže, je prý dokonce poněkud zvláštní.

Proč děti lžou

Důvodů, proč děti lžou, je hned několik. Někdo lže proto, že se bojí neřiměřeného trestu. Motivem ke lži může být také pocit křivdy nebo žárlivost nebo touha po pozornosti a získání uznání od vrstevníků. Je to zkrátka různé. Stejně jako dospělí lžou děti v situacích, kdy je pro ně hodně nepříjemné říkat pravdu. A tak hledají cestu, jak věci vysvětlit jinak. Mnohdy se děti snaží lží uniknout zodpovědnosti.

Lži dospívající mládeže často svědčí o snaze nepřiznat nedostatek nebo selhání. Čím více se rodiče nervují a kladou vysoké požadavky, například pokud jde o výsledky ve škole, tím více má adolescent tendenci skrývat špatné známky. A to nikoli pro tu radost, že rodičům lže, ale proto, aby si ušetřil nepříjemnosti a pokoření.

Řev a násilí k ničemu nevede

Když zjistíte, že vám vaše dítko lže, je třeba hlavně zachovat klid a chladnou hlavu. Křikem ani fackami ničeho nedocílíte. Spíše naopak své dítě v jeho postoji utvrdíte a příště bude ve lžích ještě rafinovanější. O dopadu fyzických trestů na děti jsme blíže psali zde.

Podle psychologů je nejlepší od malých lhářů zjistit, proč se ke lži uchýlili, jaké pocity je k tomu vedly a pak se mu snažit vysvětlit, že s vámi může jakékoliv problémy bez obav řešit, že budete vždy na jeho straně.

Co s tím

Nestavte se do role přísného soudce, radí psychologové. Zajímejte se o to, co ho ke lhaní vedlo. A pomozte mu najít řešení. Také je třeba předat mu část zodpovědnosti, ne všechno vyřešit za něj.

Jestliže dítě zalže, je potřeba mu jasně ukázat, proč je lhaní nežádoucí. Když něco rozbije, ať se podílí na úklidu nebo na náhradě škody. Pokud svým lhaním někomu ublíží, ať jde a omluví se. Pokud něco sebere, ať to jde s omluvou vrátit nebo zaplatit. Dítě by zkrátka mělo pocítit, že se mu lhaní nevyplácí a je proto stoprocentně lepší se chovat čestně a mluvit pravdu.

Pokud chcete, aby vám děti nelhaly, nesmíte jim lhát ani vy. Děti jsou velice vnímavé, a pokud jejich rodiče lžou, začnou lhát také. Proto je vždy potřeba zapracovat nejprve na sobě a až poté na dítěti, které vás ve spoustě věcí kopíruje.

Pracujte proto společně na vztahu, který bude založený na vzájemné důvěře. Vytvořte dítěti takové prostředí, ve kterém se bude cítit bezpečně, aby si mohlo být jisté, že s vámi může o čemkoli mluvit (tedy i o negativních zážitcích). Je potřeba, aby vědělo, že si na něj vždycky uděláte dostatek času, protože je pro vás důležité. Bezpodmínečná láska a důvěra je nutností pro zdravé vztahy v rodině a hlavně pro zdárný vývoj dětí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve