Proč konzumovat syrovou cibuli? Ode dneška na ni nedáte dopustit

 Zdraví 
09. února 2018 08:18 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zakousněte se s chutí do cibule a užívejte si její regenerační schopnosti Shuttertsock
Někdo ji dokáže jíst jako jablko, jiní ji nesnášejí a mají vůči ní averzi a nechuť. Odrazující je hlavně její aroma. Je to ale škoda, neboť cibule má neuvěřitelné vlastnosti. Přečtěte si, proč byste ji měli konzumovat pravidelně.

Ať se jedná o cibuli syrovou, vařenou či opraženou má řadu vlastností, které musíte znát. Co vlastně cibule obsahuje a jak nám prospívá? Znáte účinky cibule zimní na naše tělo?

Zdroj velkého množství vitamínů

Cibule je vynikajícím zdrojem:

  • vitaminu C
  • B6
  • železa
  • draslíku
  • manganu
  • alicinu

Alicin působí preventivně proti rakovině, cukrovce a pomáhá snižovat krevní tlak. Kromě toho se v cibuli nachází antioxidanty, které bojují proti zánětům v těle. A zajímavé na tom je, že tyto antioxidanty se vařením neničí, ale přenáší se z cibule do vývaru. Proto, i když nemáte rádi cibuli, tak alespoň takto můžete využít její vlastnosti. Mangan zase nabízí tělu komplexní ochranu před prochladnutím a chřipkou.

Cibulová pleťová maska

Nezní to velmi příjemně, hlavně pokud nemáte rádi cibulovou vůni. Nenechte se ale odradit. Stačí, když cibuli nastrouháte na jemném struhadle, přimícháte k ní med a trochu olivového oleje. Maska se stane mnohem příjemnější.

Jak na to?

Pořádně si omyjte obličej a naneste na ni první vrstvu masky a nechte ji pořádně zaschnout. Následně na ni takto aplikujte druhou vrstvu a nakonec i třetí. Po pořádném zaschnutí můžete masku smýt z obličeje. A výsledek? Vaše pleť bude maximálně vyživená, příjemná na dotek a krásnější na pohled.

Regenerace těla zevnitř

Zakousněte se s chutí do cibule a užívejte si její regenerační schopnosti. Popřípadě si ji zkuste odšťavnit, protože cibule obsahuje kyselinu askorbovou, flavonoidy a jód, které aktivují v těle proces omlazování a regenerace. Konzumací šťávy přispějete ke své kráse zevnitř a navíc podpoříte svůj imunitní systém.

Zmírní bolest hlavy i migrénu

Často trpíte bolestí hlavy nebo migrénou? Tak v tom případě zkuste cibulový čaj. Jednoduše zalijte cibuli horkou vodou a nechte louhovat. Přidejte si med, aby to mělo aspoň trochu příjemnější chuť. Popřípadě můžete zkusit cibuli inhalovat. Stačí, když rozkrojíte cibuli na polovinu a začnete její vůni vdechovat. Dýchejte pomalu, a hlavně zhluboka. Po chvilce vás bolest hlavy přejde díky látce, která sice způsobuje slzení očí, ale má i tyto pozitivní účinky.

Křehké a lámající se nehty

Natřete čerstvě rozkrojenou cibuli na konečky nehtů nebo celé nehty. Nechte cibulovou šťávu působit alespoň 10 minut. Pokud se následně chcete zbavit cibulové vůně, tak si nehty umyjte ve směsi z citronové šťávy a olivového oleje. Zbavíte se zápachu a navíc budou vaše nehty díky olivovému oleji krásně hydratované. O dalším, velmi netradičním využití cibule jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve