Zadržování vody v těle je problém, kterého se můžete snadno zbavit

 Ostatní 
12. února 2018 15:30 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zadržováním vody v těle trpí nejen ženy Shutterstock
Se zadržováním vody v těle má zkušenost snad každá druhá žena, ale problém se nevyhýbá ani mužům. Nadbytečná voda v těle přitom zcela zbytečně přidává na hmotnosti a o nepříjemných otocích ani nemluvě. Nejčastěji natéká břicho, obličej, nohy a ruce, a to i prsty. Problému se přitom lze poměrně snadno zbavit, poradíme, jak na to.

Pokud se chcete přebytečné vody v těle zbavit, je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad. Pokud se ale z ničeho nic začnete zavodňovat, buďte ve střehu. Nemusí jít totiž jen o kosmetický problém, ale někdy zadržování vody v těle souvisí také s problémy s ledvinami. Pokud tedy zavodnění trvá delší čas, rozhodně vyhledejte lékaře. O tom, jak poznat, že vaše tělo zadržuje vodu, jsme psali zde.

Na zavodňování má obvykle vliv špatná životospráva, nedostatek pohybu nebo některá léčiva, například antidepresiva, hormonální antikoncepce nebo léky na vysoký krevní tlak. Pokud váš problém souvisí s léky, poraďte se s lékařem. Ten může ženám například předepat antikoncepci s hormonem drospirenonem, který brání zadržování vody v těle. Pokud ale zavodňování nesouvisí s léky či nemocemi ledvin, můžete se potíží zbavit i sami. Stačí trochu změnit váš životní styl.

Omezte sůl

Častá konzumace příliš slaných potravin mívá často za následek právě zadržování vody v těle.

Pokrmy proto zbytečně nedosolujete. A ani některé zdravé potraviny nemusejí být v tomto ohledu zcela ideální. Vysoký obsah sodíku najdete také například v celozrnném pečivu, konzervovaném tuňákovi, cottage sýru nebo tvarůžkách. I s těmito potravinami proto zacházejte opatrně.

Doplňte hořčík

Hořčík je velmi důležitý minerál a podílí se na více než 300 enzymatických reakcích, které udržují tělesné funkce. Zvýšený příjem hořčíku může pomoci proti zadržování vody v těle.

Některé studie prokázaly, že konzumace 200 mg hořčíku denně dokáže snížit zadržování vody v těle, které bývá součástí premenstruačního syndromu. Dobrým zdrojem hořčíku jsou například ořechy, hořká čokoláda a listová zelenina. Existuje také hořčík v podobě doplňku stravy. 

Důležitý je i vitamin B6

Vitamin B6 je důležitý pro tvorbu červených krvinek a mnoho dalších tělesných funkcí. A záoveň může pomoci snížit zadržování vody, a to zejména u žen s premenstruačním syndromem.

Mezi potraviny bohaté na vitamin B6 patří banány, brambory, ořechy nebo maso. Zařaďte proto tyto potraviny do svého jídelníčku.

Dodejte tělu draslík

Draslík je minerál, který v lidském těle najdeme zejména uvnitř buněk a zajišťuje mnoho funkcí organismu. Mimo jiné pomáhá proti zadržování vody tím, že zvyšuje produkci moči a snižuje množství sodíku v těle.

I draslík lze tělu dodat prostřednicttvím některých potravin. Jedná se například o banány, avokádo nebo rajčata.

Vyhněte se rafinovaným sacharidům

Konzumace rafinovaných sacharidů vede k rychlému zvýšení krevního cukru. Vysoká hladina inzulinu zvyšuje reabsorpci sodíku v ledvinách, což vede ke zvýšení objemu vody uvnitř těla. 

Mezi nejznámější rafinované sacharidy patří bílý cukr a bílá mouka.

Zdraví z přírody

I v přírodě najdete řadu bylin, které vám pomohou se odvodnit. Jako přírodní diuretikum skvěle fungují například listy pampelišky. Můžete si je třeba přidat do salátu.

Se zavodněním může pomoci i petržel, zázvor, přeslička, česnek, fenykl, ostropestřec mariánský, libeček, řebříček, jalovec nebo kopřiva. Zobejte brusinky nebo černý rybíz. Pozor na jejich doslazované sušené varianty. Báječné jsou také borůvky. Pomocníkem je rovněž jablečný ocet. Jezte také okurky, kapustu, oves, vodní meloun, cuketu nebo kořenovou zeleninu.

A nezapomeňte ani na pohyb. Když se budete pravidelně hýbat, zbavíte se zejména nahromaděné vody v nohách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod