Je dlouhodobé nošení slipových vložek pro ženy dobré?

 Zdraví 
15. února 2018 08:08 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Intimní partie každé ženy jsou velmi citlivou oblastí Shutterstock
Všechny ženy milují pocit čistoty – obzvláště pak v oblasti intimních partií. A právě proto byly vynalezeny tzv. intimky, které pomáhají ženám na celém světě být v suchu a pohodlí. Je však každodenní nošení slipových vložek neškodné?

Ženské genitálie jsou pro svou správnou funkci a zdraví udržovány v neustálém vlhku, což se u některých žen projevuje slabým nebo žádným, ale u některých žen i silnějším výtokem. Proto si řada žen oblíbila snadno vyměnitelné intimky, které napomáhají pocitu čistoty.

Každodenní nošení jednorázových vložek však může mít na ženské zdraví i negativní vliv, a to především při nedodržování základních pravidel.

Každodenní pocit čistoty

Poševní výtok je zcela přirozená věc. Některé ženy jej téměř nezaznamenají, jiné si na jeho množství, obzvlášť v určitých fázích cyklu, stěžují, i přesto, že jsou zcela zdravé.

V takovém případě je pak velmi nepříjemné, když je žena ve vlhkém prádle celý den bez možnosti výměny. Slipové vložky jsou pak jasnou volbou, jak udržet intimní partie v čistotě a pohodlí. A jak správně o oblast svého klína pečovat se dočtete v tomto článku.

Když už, tak měnit

Oblast ženských intimních partií je ovšem díky své anatomii velmi náchylná k infekcím. Nejlevnější neprodyšná vložka nebo jejich nedostatečná výměna v průběhu dne se pak může na zdraví ženy podepsat negativně. Sekrece na spodním prádle navíc reaguje úplně jinak, než ta na slipové vložce a u ženy pak může dojít při nedostatečném dodržování hygienických pravidel i k infekci. Proto pokud máte důvod k výměně, vložku jednoznačně vyměňte.

Jsou prodyšné, ale…

Řada výrobců uvádí, že vložky jsou sice nepropustné, ale zároveň prodyšné. I tak si některé ženy stěžují na pocit zapaření. Běžné vložky z buničiny navíc obsahují i přidané chemické látky, které mají za úkol neutralizovat pachy a podobně a u citlivých žen mohou způsobit vyrážky. Řada žen je s nimi ale spokojená a jejich používání si nemůže vynachválit. Záleží zkrátka na citlivosti každé ženy.

Přírodní slipové vložky

Pro ty citlivější však existují i vložky, které mají zcela stejnou funkci, ale jsou plně ekologické a organické. Jsou prokazatelně určené pro kontakt s lidskou pokožkou, na kterou nemají žádný škodlivý vliv a jsou chemicky a zdravotně neškodné. Vrchní vrstva vložky je navíc z bavlny, tudíž nedráždí citlivou pokožku a přináší pocit pohodlí.

Látkové bio intimky

Další variantou jsou látkové vložky, které můžete po použití vždy vyprat a po usušení použít znovu. Lze je používat při slabším výtoku, ale i při běžné menstruaci nebo v šestinedělí. Jsou rovněž velmi ekologické a pro ty z vás, které dbáte na životní prostředí, jsou tudíž vhodnou alternativou ke klasickým vložkám či intimkám.

Jsou složeny z kvalitní bavlny, která zbytečně nedráždí intimní partie těla, jsou skvěle prodyšné a vhodné pro dlouhodobé používání. Stačí je vyprat na 60 °C s kapkou antibakteriálního esenciálního oleje a poté znovu použít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008