Máte citlivou pleť? Naučte se používat mandlový olej

 Krása 
13. února 2018 10:12 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mandle nemusíte užívat pouze vnitřně jako pochutinu Shutterstock
Olej z mandlí můžete použít jak na tělo a vlasy, tak i vnitřně. Vyznačuje se mimořádnými regeneračními účinky, zklidňuje pokožku, chrání buňky a významně zpomaluje stárnutí pleti.

Mandlový olej je jedním z nejcennějších rostlinných olejů, který se získává lisováním semen mandloně. Tato subtropická dřevina dorůstá do výšky až 8 metrů. Pěstuje se především ve Středozemí.

Olej obsahuje vitamin A, E, F, mnoho minerálů – draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou i glycerín. V čínské medicíně a ajurvédě je to běžný nástroj k léčení ekzémů a lupénky.

I na suchou a citlivou pleť

Mandlový olej je svým složením velice blízký lidské pokožce, proto je velmi oblíben v péči o pleť, a to zejména o pleť sušší, citlivou, o pleť se sklony k červenání, svědivosti či olupování. Lze jej však použít na jakoukoli pleť a používá se s oblibou také v péči o pleť dětskou, které přináší zklidnění při podráždění od plenek.

Olej se rychle vstřebává, na pokožce nezanechává pocit mastnoty, neucpává póry a nevyvolává alergické reakce. Je výborným masážním olejem zejména na natažené svaly a vazy, spáleniny na kůži, otoky, ošetřuje hrubou, popraskanou a suchou kůži, ekzémy a akné. Olej sladkých mandlí se rovněž používá při masážích posilující nervy. O masážních účincích mandlového oleje jsme psali také zde.

Proti striím 

V těhotenství se doporučuje bříško, stehna a další citlivé partie masírovat k posílení elasticity kůže a pro předcházení tvorby strií. Masáž by se měla pokud možno provádět 2x denně, a to tak dlouho, dokud se olej pěkně nevstřebá do pokožky. Kůži krásně posílí a hydratuje. 

Pro děti

Je vhodný pro velmi citlivou dětskou pokožku už od prvních dnů po narození, a to i pro předčasně narozené děti. Zklidňuje podráždění pokožky při opruzeninách, lehce se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Vytváří na pokožce jemný ochranný film a má silné zklidňující a regenerační účinky. 

Na vlasy

Zábal z mandlového oleje vlasy výrazně regeneruje, hydratuje a dodává jim lesk. Mandlový olej je údajně jedním z nejlepších stimulátorů růstu vlasů. Zábaly jsou vhodné zejména na suché, krepaté a kudrnaté vlasy. Protože obsahuje velké množství vitaminu B7, neboli biotinu, je skvělý k posílení vlasů i nehtů. Pokud máte roztřepené nebo suché konečky, aplikujte trochu mandlového oleje do suchých nebo mokrých vlasů, raději do spodní délky, abyste se vyhnuli rychlému zmaštění pokožky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve