Jak zjistíte, že vám hrozí překotný porod a jak jej přežít ve zdraví?

 Děti 
20. února 2018 10:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jsou situace, kdy rodička už nestihne dojet do porodnice Shutterstock
Přivést dítě na svět může trvat klidně i čtyřiadvacet hodin, ale na druhou stranu to může být taková rychlost, že rodička ani nestačí přijet do porodnice. Tomu se říká překotný porod. Jenomže porodit ve velice krátkém čase zas taková výhra není, přináší to s sebou hodně rizik.

Překotný porod je takový, který je spontánní a trvá kratší dobu než dvě hodiny. K němu může dojít ve chvíli, kdy jde o ženu, která čeká už své několikáté dítě (ale není to pravidlo), nebo když má rodička velice silné děložní stahy.

Často také k němu dochází při nedostatečném uzávěru děložního hrdla a u malých plodů. Jde skutečně o velice rychlou akci, kdy se obvykle žena nestačí dopravit do porodnice.

Jak poznat překotný porod

K těm prvotním příznakům patří skutečně silné kontrakce, které se opakují a není mezi nimi prakticky žádná pauza. Ať už je žena doma nebo venku, měla by každopádně zavolat sanitku. S porodem může pomoci školený operátor přímo na lince. Je důležité sdělit nejen to, kde se nacházíte, ale i týden těhotenství, jak silné a časté jsou stahy, jestli již odtekla plodová voda apod.

A hlavně nepanikařte! Člověk, který je v inkriminovaném okamžiku s matkou, popřípadě lékařský personál na telefonu, je pro rodičku velmi důležitý, protože ji může emocionálně ujistit, že porod postupuje správně a dostatečně rychle. Navíc operátor může mít uklidňující vliv na rodičku.

Nebezpečí překotného porodu

I když se na první pohled může zdát, že překotný porod je vlastně pro rodičku „výhra“, není tomu tak. Naopak, skýtá řadu nebezpečí jak pro dítě, tak i pro matku.

Pro matku

Žena je ohrožena například poraněním děložního hrdla či pochvy a rizikem vzniku krevních výronů. Výjimkou nejsou ani trhliny hráze.

Pro dítě

Dítě je ohroženo hlavně nitrolebečním krvácením. To vznikne právě tehdy, kdy plod příliš spěchá, na jeho hlavičku působí až přílišný tlak následkem velmi silných a častých děložních kontrakcí. Může také dojít k přetržení pupečníku a dítě může velmi snadno a rychle vykrvácet. To se děje hlavně v těch případech, kdy se rodička nestihla dopravit do zdravotnického zařízení a rodí bez jakékoli odborné pomoci. Samozřejmě nelze opomenout ani fakt, že dítě, které rychle „vyklouzne“ ven, se může silně uhodit o tvrdou podložku, například zem. Je tedy třeba, aby jej někdo včas zachytil.

Co dělat když už to začalo

Někdy se skutečné stává, že porod jde tak rychle, že se sanitka nestihne včas dostat na místo. V tomto případě zvolte v rámci možností nějaké klidné místo a polohu ideálně v polosedě, abyste mohla roztáhnout nohy. Důležité také je svléknout si oblečení, které by mohlo při porodu překážet. Pokud již odtekla plodová voda, nesmí žena chodit. To by mohlo porod ještě více urychlit.

Do rodidel ženy by neměla být zanesena infekce, je tedy dobré najít kus čisté látky. Člověk, který je se ženou v danou chvíli, by si měl umýt ruce, pokud jsou někde venku, využít lze i vlhčené ubrousky. Každopádně by se nemělo sahat, ani se výrazně dotýkat rodidel, právě kvůli zmiňované infekci.

Pro porozené dítě, které by mělo být po porodu v co největším teple, si připravte například deku, klidně i oblečení. Vždy záleží na tom, kde se nacházíte a co máte po ruce. Aby se zabránilo nebo alespoň minimalizovalo riziko nitrolebečního krvácení u plodu, je vhodné netlačit hned, jak toto nutkání ucítíte. Snažit se tedy maximum prodýchat, mělce a krátce.

Tedy je zde vyvíjena snaha zpomalit porod, překonávat děložní kontrakce. Hlavně nikdy dítě netahejte ven z porodních cest silou! Ani s ním nijak nekruťte, nepřetáčejte, netahejte za něj apod. Pouze jej přidržujte, aby si nezpůsobilo úraz pádem na tvrdou podložku. Nezapomínáme na fakt, že porozené dítě je mokré, tudíž může velmi snadno z rukou vyklouznout.

S porodem také souvisí otázka, zda nastřihovat nebo nenastřihovat hráz. Více na toto téma jsme psali zde. U překotného porodu tento problém odpadá, nicméně i v případě hráze se dá pomoci tak, že ji jemným tlakem odtáhnete směrem dolů nebo ji můžete lehce masírovat.

Zkontrolujte miminko

Jestliže miminko přijde na svět ještě před příjezdem záchranky, je v první řadě potřeba zkontrolovat, zda nemá omotanou hlavičku pupeční šňůrou. Děťátko po porodu položte na bok na břicho matky. To proto, aby mu z úst mohla případně vytéci plodová voda. Pokud je dítě zdravé, začne samo dýchat, ale i to je potřeba zkontrolovat. A pozor, nemusí vždy křičet, takže jej nijak neplácáme po zádech. Miminko přikryjte, aby bylo dostatečně v teple, není třeba jej nijak otírat či sušit.

Ošetřit či neošetřit pupečník?

Pokud se stane, že má děťátko omotanou pupeční šňůru okolo krku, nezačneme panikařit, ale naopak se mu snažíme pomoci. Zasuneme prst pod šňůru a jemným tahem ji přetáhneme okolo krku, respektive přes hlavičku. Co se týká pupečníku, je vhodné vyčkat příjezdu zdravotníků, kteří se o pupečník již postarají. Dítě může zůstat takto spojené s matkou do příjezdu odborné pomoci.

Pokud bychom jej chtěli podvázat, musíme nejprve vyčkat až zcela dopulzuje, jinak hrozí vykrvácení dítěte. Teprve pak ve vzdálenosti asi 20 cm od bříška dítěte jej lze podvázat na dvou místech vzdálených od sebe asi deset centimetrů. Tato místa ale musí být utažená co nejvíce, protože jakmile bychom pupeční šňůru přestřihli, může dojít při nedostatečném podvázání i k vykrvácení dítěte. V místě mezi podvazy se pupečník přestřihne. Zbylé místo pupečníku se pak zakryje sterilním čtvercem a miminko se přiloží zabalené k mamince.

Co dělat po porodu

Pak již musíme počkat na porození placenty, což proběhne většinou zcela spontánně do přibližně půl hodinky po porodu dítěte, tudíž opět za šňůru nijak netaháme apod. Po porodu placenty ji musíme uschovat pro zdravotníky, je nutno ji zkontrolovat. Nejlepší je ji zabalit do nějakého igelitového obalu. A pak už vyčkejte na zdravotníky, kteří oba rychle dopraví do nemocnice, kde dítě i matku zkontrolují odborníci a případně je ošetří. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve