Obyčejný kořen, který v sobě skrývá zázračné léčivé účinky

 Zdraví 
24. února 2018 09:16 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Červená řepa je pradávným lékem na zdraví Pixabay
Schválně se přiznejte, jak často konzumujete červenou řepu? Téměř nikdy, že. A když už, tak maximálně jako kyselou přílohu k šunkoflekům. Věděli jste ovšem, že tato zelenina je velmi chutná i při jiném zpracování a navíc je doslova lékem k trvalému zdraví?

Mezi lidmi byla červená řepa dlouho vnímána jako jakýsi odpad z pole, který je vhodný tak akorát pro dobytek. Mnozí z nás také nemohou zapomenout na červenou řepu jako na přílohu ve školních jídelnách, kde ji podávali téměř ke všemu. Když jí ale dáte druhou šanci, ukáže vám, jak mocná umí být.

O tom svědčí i fakt, že červená řepa byla dříve používána výhradně jako léčivo, nikoliv jako potravina. Využívaly se hlavně listy mladé zeleniny, ale postupem času přišel na řadu právě i kořen. Byl uctíván pro své pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty a kožní problémy. Ne náhodou se díky své chuti dostal do kuchyně i jako vyhledávaná pochoutka.

Nejlepší syrová

Abyste docílili maximálního efektu, konzumujte červenou řepu za syrova. Nejlépe uděláte, když z ní v odšťavňovači dostanete lahodnou šťávu, kterou budete pravidelně popíjet. Pokud ji chcete povařit, nikdy ji předem neloupejte, abyste ji zbytečně nezbavili životadárné šťávy.

Co řepa obsahuje

V červené řepě najdete velké množství vitaminu B a C, ale rovněž karoten, tedy vitamin A. Obsahuje ale také bílkoviny, cukry, vlákninu a významný antioxidant betanin. Při výčtu látek, které pozitivně působí na náš organismus, nezapomeňme zmínit rovněž minerály, a to především vápník, hořčík, železo, sodík a draslík.

Při léčbě rakoviny

Poslední dobou se stále častěji objevují informace, že pravidelné pití šťávy z červené řepy může pomoci organismu při boji s touto zákeřnou chorobou. Samozřejmě však pouze jako součást hlavní léčby, ale stejně tak i po rekonvalescenci. Doporučuje se vypít 3 menší šálky denně a jako prevenci 1 sklenku nejméně jednou týdně.

V těhotenství ji opěvujte

Ač se o tom moc nemluví, červená řepa přispívá k zdravému vývoji plodu. Prospívá také tvorbě červených krvinek a je vhodná při chudokrevnosti. V chřipkových obdobích je pro těhotné vhodná jakožto prevence před nachlazením i samotnou chřipkou. Používá se ale i jako lék, pokud vás nemoc zastihne. Zde se dočtete další babské rady, které pomáhají při chřipce. Navíc obsahuje vysoké množství kyseliny listové, která je pro správný vývoj plodu nezbytná.

Pročistí střeva

Váš organismus bude mít velkou radost, vypijete-li denně 150 ml šťávy z červené řepy. Je to vynikající nápoj pro čištění střev, který vyplaví z vašeho těla toxiny.

Chcete zhubnout = jezte řepu

Pokud chcete shodit nějaké to kilo, červená řepa je tím pravým pomocníkem. Připravte si z ní třeba lahodný salát, na který budete potřebovat červenou řepu, cibuli a kyselou okurku. Salát skvěle odbourává tuky, ale také je vhodný pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami a játry.

Další pozitivní účinky

  • konzumace červené řepy zvyšuje odolnost organismus
  • obsažené pektiny pomáhají při trávení
  • pomáhá s potížemi při menopauze
  • povzbuzuje krevní oběh
  • má močopudné účinky
  • povzbuzuje metabolismus
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod