Zbavte se zácpy a zkuste osvědčené babské rady

 Zdraví 
19. února 2018 07:35 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Problémy s vyprazdňováním mohou vést k závažnějším zdravotním potížím Pinterest
Zácpou trpí stále více lidí. Málokdo ví, že zdravé je mít stolici minimálně jedenkrát denně. Pokud se tak neděje, zaděláváte si na potíže. Jak se zbavit zácpy poradí osvědčené babské rady.

Při zácpě se v těle hromadí hnilobné bakterie

Nepravidelné a namáhavé vyprazdňování, kdy je stolice tuhá, suchá a zapáchá, znamená, že látková výměna je zpomalená, je narušena normální funkce střeva, hromadí se hnilobné bakterie a probíhají kvasné procesy.

Vznikají tak škodlivé, prudce jedovaté látky, které prostupují stěnou střeva přímo do krve. Pomalu, ale jistě si otravujete celý organismus. Velkým problémem je i zácpa u dětí, jak jsme psali zde.

Nepoužívejte projímadla z lékáren

Lékárenská projímadla dráždí trávicí systém. Zkuste raději přirozené postupy. Pomáhá jemné masírování břicha krouživými pohyby. Účinné je i krátké osprchování břicha studenou vodou.

Důležité je hodně pít. Ráno nalačno vypijte jednu až dvě sklenice vody nebo bylinného čaje. Nepijte během jídla. Pijte 15 minut před jídlem a 30 minut po jídle. Denně celkem vypijte dva až 2,5 litru tekutin. Používejte minerální vody s projímavým účinkem.

Jezte fíky, salát nebo špenát

Zácpu způsobuje přejídání, vyvolat ji může i černý čaj a káva. Naopak projímavé účinky mají švestky, jablka, fíky, jahody, lékořice, syrový hlávkový salát, špenát a kysané zelí.

Zkuste třeba fíkovou kúru. Čtyři až osm omytých fíků dejte do půl litru vlažné vody a nechte je přes noc namáčet. Ráno fíky snězte a vodu, v níž se máčely, vypijte. Pokud chcete kúru zesílit, místo vody použijte olivový olej a fíky namáčejte 24 hodin.

Funguje i kysané zelí

Každé ráno na lačný žaludek vypijte 150 mililitrů šťávy z kysaného zelí. Jíst ho můžete také syrové.

Proti zácpě je účinné také lněné semeno, které dodá střevu sliz a vlákninu. Celé semeno rozkousejte nebo pomelte. Můžete ho přidávat do jídla, do kaší, tvarohu či salátů. Nebo užívejte dvě až tři čajové lžičky semene lnu třikrát denně.

Vyzkoušejte bylinné čaje

Projímavý čaj připravte z jedné čajové lžičky semene anýzu vonného, čajových lžiček krušinové kůry, plodu rakytníku řešetlákového, kořene lékořice lysé a tří čajových lžiček listu senný. Povařte dvě čajové lžičky směsi 20 minut ve 250 mililitrech vody a sceďte. Pijte jeden a dva šálky denně, hlavně večer.

Další bylinný čaj připravíte ze směsi 15 gramů krušinové kůry a 30 gramů listu máty peprné. Jednu lžíci směsi přelijte 250 mililitry vroucí vody, deset minut vyluhujte a sceďte. Pijte večer.

S chronickou zácpou pomůže jen lékař

Zácpa je původcem jiných potíží, například bolestí hlavy, zánětů různých orgánů, nádorových onemocnění, křečových žil či bolestí v zádech. Zácpu většinou způsobuje nedostatek vlákniny ve stravě, nepravidelná strava či nedostatek tekutin.

Na jejím vzniku se podílí i nedostatek pohybu, stres, napětí a hormonální poruchy. Pamatujte na to, že chronickou zácpu, střídání zácpy s průjmem či krev ve stolici, vždy musí vyšetřit lékař.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve