Opomíjená obilovina, která umí nahradit živočišné bílkoviny a chrání i před vznikem rakoviny

 Zdraví 
21. února 2018 09:16 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Čirok je neprávem opomíjená obilovina Shutterstock
Pokud se zajímáte o zdravou stravu, měli byste se seznámit i s čirokem. Jde o neprávem opomíjenou obilovinu, která se díky sílícímu trendu zdravého stravování dostává opět na naše jídelní stoly. Neobsahuje lepek, má vysokou energetickou hodnotu, obsahuje spoustu minerálních látek a má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Čirok je obilovina podobná prosu. Jeho původním domovem jsou teplé oblasti Afriky a jihovýchodní Asie. Umí přežít v suchých a horkých oblastech, kde by jiné rostliny neobstály. Povoskované listy ho chrání před spálením a kořenový systém dlouhý až 170 cm umožňuje získávat vodu i z větších hloubek. Jeho síla, odolnost a výjimečné výživové hodnoty pomohly čirok rozšířit do všech světadílů. U nás se čiroku daří v oblasti jižní Moravy.

Čiroku vědci připisují antioxidační a protizánětlivé účinky, dle výzkumů upravuje hladinu cukru v krvi a jeho bílkoviny se kvalitou blíží živočišným. Čirok vyhledávají vyznavači zdravé výživy i jedinci s bezlepkovou dietou.

Zdroj bíloviny i vlákniny

Čirok je nejen dobrým zdrojem bílkovin, ale také vlákniny. Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, z vitaminů pak především vitamin B6 (mimo jiné nutný pro tvorbu enzymu DAO, který odbourává histamin), vitamin B1 (nervový systém, proti únavě), vitamin B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava).

Čirok je navíc protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině (hlavně tlustého střeva a prsu), snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. O dalších potravinách odbourávajících cholesterol v krvi jsme psali zde. Čirok je skvělou prevencí řady nemocí, protože vysoká hladina cholesterolu v krvi a nevyvážená hladina cukru v krvi jsou důvodem vzniku cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, obezity a dalších chorob. Čirokové otruby mají vyšší antioxidační kapacitu než třeba ovoce (např. borůvky, které jsou považovány za vynikající zdroj antioxidantů). 

Tepelné zpracování zvyšuje účinek

Co je velmi zajímavé, tak tepelná úprava nejenže nesnižuje antioxidační kapacitu tohoto zrna či mouky, ale dokonce ji může zvyšovat. V jedné studii testovali přesně vliv teploty a zpracování na kvantitu antioxidantů a zjistili, že při metodě mletí/trouba (pečení) a osmahnutí zrna/mletí zůstává obsah antioxidantů stejný jako v surové mouce, ale například zpracování trouba/mletí, mikrovlnka/mletí a mletí/mikrovlnka obsah některých antioxidantů dokonce zvýšilo (snížilo však karotenoidy).

Pouze použití vaření/sušení/mletí množství určitých antioxidantů snížilo. Takže se rozhodně nemusíte bát toho, že by se při pečení všechny tyto antioxidanty někam ztratily.

Kdybyste se rozhodli čirok doma pěstovat, tak listy nevyhazujte. Jedna studie prokázala, že i sušené listí může snižovat oxidační stres a potlačovat poškození ledvin.

Jak čirok konzumovat

Plodem čiroku jsou malé žluté kuličky, o něco větší než jáhly. Po uvaření se stává čirok perfektní surovinou na rizota, přílohy či zapečené pokrmy.

Výborně chutná jako zavářka do polévek, je báječný do zeleninového salátu a po rozvaření vám poslouží na kaši či pomazánku.

Z čirokové mouky upečete slané i sladké pečivo. V celozrnné podobě dodá mouka pokrmům tmavší až načervenalou barvu a díky vláknině i hrubší strukturu. Je výborná na pečení chlebů, muffinů, palačinek, lívanců či placek.

Výborně se hodí také na zahušťování omáček a polévek. Čirokovou krupici můžete přimíchat do krupicové kaše pro děti, přidat do knedlíčků či placek.

Na slano či na sladko?

Využití čiroku je opravdu pestré. Pro inspiraci vám představíme dva recepty - jeden na slaný způsob a druhý na sladký.

Čirokové rizoto

Vynikající čirokové rizoto není vůbec složité. Než se do jeho přípravy pustíte, nachystejte si tyto suroviny:

  • 200 g čirokových zrn v suchém stavu
  • 50 g rýže v suchém stavu
  • 400 g mražených hub
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kmín, sůl, pepř
  • trochu oleje

Čiroková zrna namočte asi na tři hodiny do vody a poté uvařte do měkka. V běžném hrnci to trvá asi 45 minut až hodinu, v papiňáku proces vaření zkrátíte tak na 20 až 25 minut.

Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji a přihoďte houby, sůl, pepř a kmín. Poduste asi 20 minut. Pak přidejte prolisovaný česnek a smíchejte s čirokem a uvařenou rýží.

Čirokové muffiny

Pokud si rádi pochutnáte na něčem sladkém, ale zároveň zdravém, jsou pro vás čirokové muffiny správnou volbou. Jsou tak dobré, že si na nich pochutnají i odpůrci zdravého stravování. Nejprve je ale třeba mít po ruce všechny potřebné ingredience:

  • 200 g čirokové mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 120 g kvalitního másla
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 100 g medu, sirupu
  • 250 ml kokosového mléka
  • 4 polévkové lžíce kvalitního kakaa
  • 100 g nasekaných ořechů
  • 2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 1 prášek do pečiva

Nejprve si v kastrůlku rozehřejte máslo a nechte trochu zchladnout. V míse začněte šlehat vejce s medem a postupně přidávejte mléko, máslo, kakao a mouky. Poté do čirokového těsta přidejte prášek do pečiva a najemno nastrouhaná jablíčka. Někdo má rád i trochu skořice, někdo ne. Nakonec do těsta na muffiny přisypte nasekané ořechy a promíchejte.

Do zapékacích formiček či plechu na muffiny naskládejte papírové košíčky (ať nemusíte pracně vysypávat) a do každého naběračkou vlejte čirokové těsto. Pokud vám zbyly ořechy, můžete jimi muffiny ještě ozdobit. Nakonec dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 15 minut.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve