Aby učení nebylo mučení. Rady, jak na to, aby vaše dítě učení bavilo

 Děti 
27. února 2018 15:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Donutit dítě, aby se ještě po škole učilo a dělalo úkoly, je někdy nemožné Shutterstock
Tuto situaci dennodenně prožívá řada rodičů. Donutit děti, aby každý den seděly doma na židli a biflovaly počty nebo písmenka, dokáže málokdo. Zkuste pár triků, díky kterým bude vaše děti učení bavit a pro vás to také přestanou být muka.

Zkuste to po vzoru Jana Ámose Komenského, který už před tři sta lety využíval propojení hry s učením. A věřte, že možností, jak dětem ukázat, že i učení může být svým způsobem zábava, je spousta. Je třeba postupovat nenápadně, aby děti naši „lest“ neprohlédly. Než se do učení pustíte, nechejte dítě, aby mělo přestávku. Přeci jen, strávilo ve škole i sedm hodin. Optimální doba k učení je mezi třetí a pátou hodinou odpoledne.

Hra na školu

Zkuste se vy sami zapojit aktivně do učení tím, že si zahrajete na školáka. Děti budou mnohem aktivnější a každá činnost je bude víc bavit. Můžete si také obstarat vlastní pracovní sešit, kam vám bude potomek zapisovat zadání úkolů, které pak oznámkuje. A uvidíte tu radost, když vám najde chybu a nadělí dvojku.

Kreslete si

Pokud se budete učit matematiku, zkuste ji spojit s kreslením. Například namalujte kornoutky na zmrzlinu a nechte děti domalovávat a počítat kopečky. Kolik kopečků sní brácha? Kolik dáme tátovi? Podobně se osvědčil i vláček, ale vymyslet si můžete spoustu dalších variant. Je to na vaší fantazii. Obměnu můžete udělat i tím, že místo malování použijete razítka. Nechte je místo psaní čísel natisknout třeba 3 medvídky + 2 medvídky a dítě pak spočítá, kolik je jich dohromady.

Skládejte magnetky

Výbornou službu vám mohou udělat i magnetky. Pořiďte dětem jak čísla, tak i písmena. A opět si můžete hrát na školu a počítat a skládat. Dělejte občas i vy schválně chyby, aby si jich dítě všimlo a mohlo vás opravit.

Hra na obchod

Opět spojte hru s matematikou. Každé dítě baví hrát si na obchod. Vyrobte s dětmi papírové peníze a vžijte se do role zákazníka. Vaše dítě si bude jako prodavač připadat důležitě a je jedno, zda vám bude „prodávat“ hračky nebo zeleninu. Důležité je, aby vám správně napočítalo třeba pět jablíček a správně vrátilo i peníze.

Učte se venku

Využijte chvilky, kdy půjdete na procházku a učte se i tam. Co si tak předčítat názvy obchodů nebo nápisy na billboardech? A nebo spočítat všechna červená a černá auta na parkovišti? Při cestování nechte děti číst SPZ aut jedoucích před vámi a spočítat na nich všechna čísla. Stejně tak mohou sčítat čísla u popisných cedulek na domech. Jdete na nákup? Pak opět zapojte aktivně vaše dítko. Například jej požádejte, aby přineslo třeba 3 papriky a 5 rajčat. Může také samo zaplatit ze svěřených peněz a spočítat si, kolik mu má pokladní vrátit. A hlavně. Nezapomínejte chválit a chválit. Pro děti jsou to velice povzbuzující slova. Stejně jako i další, o kterých jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod