Kdy a proč nejlépe snášíme kocovinu? Překvapivá zjištění

 Zdraví 
27. února 2018 11:11 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jaké jsou projevy kocoviny a v jakém věku ji nejlépe snášíme? Shutterstock
Proč po propité noci s narůstajícím věkem fungujeme daleko hůř než v mládí? Odborníci se snažili najít odpověď a přišli s vysvětlením, proč snáší starší lidé kocovinu podstatně hůře.

Lidské tělo si podle nich umí s kocovinou poradit nejlépe ve věku přibližně 29 let. Podle nejrůznějších průzkumů holdují lidé nejvíce alkoholu kolem věku 24-25 let. Proč tomu tak je? Mnozí právě dostudovali a začleňují se do pracovního procesu. Většinou ještě nemají rodinu, tedy žádné extra povinnosti a navíc je všude kolem nich spousta podobně naladěných kamarádů. O skvělém jarním detoxu na pročištění jater jsme psali v jiném článku.

Alkohol a mládí

V tomto věku mají méně starostí, více času a hlavně více energie. Po třicítce to začne jít s odbouráváním alkoholu pomalu ale jistě z kopce. Kvůli delším intervalům mezi jednotlivými mejdany, které jsou vynuceny zejména pracovními povinnostmi, klesá tolerance na alkohol.

Proč s věkem odbouráváme alkohol hůře?

S postupem času přichází i různé neduhy a s tím i pravidelné užívání léků. Léky se s alkoholem hůře snáší a organismus se začíná chovat stále méně tolerantně. Dalším faktorem podle odborníků je, že s přibývajícím věkem tloustneme a ztrácíme svalovou hmotu. Tělo vyšším obsahem tuku produkuje menší množství dehydrogenázy, enzymu, který štěpí alkohol v žaludku. Díky tomu se dostává větší množství alkoholu přímo do krevního oběhu. Jak se vypořádat s kocovinou? O tématu jsme psali již dříve.

Jaké jsou projevy kocoviny?

  • První je alkoholem zasažen nervový systém. Člověku se točí hlava a může trpět úpornou migrénou. Se stoupající hladinou alkoholu dochází k utlumení vědomí a zhoršené schopnosti se rozhodovat. Někdy může být člověk nervózní a jindy až hyperaktivní.
  • Další část těla, která bývá zasažena alkoholem, je trávicí trakt. Člověk pak trpí nevolností či zvracením doprovázeným bolestí břicha a průjmem.
  • Dehydratace vzniká jako sekundární efekt na zvracení a průjem. Většinou ještě zesiluje bolest hlavy, závrať a vede ke svalovému třesu a únavě.
  • Dalším projevem kocoviny je vyrážka, která vzniká zvýšením produkce zánětlivých mediátorů a vyšší hladiny acetaldehydu v krvi. Různé možné příznaky kocoviny dále zahrnují zvýšené pocení, nechutenství a celkovou slabost.
  • Srdeční rytmus po požití alkoholu stoupá a ve vzácných případech může dojít k rozvoji bušení srdce
  • Jeden z dalších možných projevů je zčervenání očí.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47