Máte po mateřské sebevědomí na bodě nula? Můžete to změnit

 Vztahy 
28. února 2018 14:22 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ženy po mateřské mívají snížené sebevědomí Shutterstock
Mateřská je pro mnoho žen velmi složitým obdobím. Na jednu stranu se těší z prvních krůčků svého dítěte a dalších jeho pokroků, ale dříve nebo později přijde konec mateřské a s tím i nelehký návrat do pracovního a společenského života. S těmito radami to zvládnete!

Obzvláště návrat do práce bývá pro mnoho žen po mateřské náročný. Mnohým se zdá, že nejsou pro zaměstnavatele profesně ani lidsky zajímavé. Často trpí nízkým sebevědomím a domnívají se, že vlastně ani na to najít si novou dobrou práci nemají. To je ale nesmysl. Podle vztahových koučů stačí dodržet pár zásad a sebevědomí se ženám po mateřské opět vrátí.

Nebojte se samy sebe pochválit

Zdravá sebekritika není na škodu, ale na druhou stranu není možné se na sebe dívat jen přísným pohledem. Naučte se samy sebe pochválit a vidět na sobě i dobré věci.

Klidně si vemte k ruce papír a všechny své pozitivní vlastnosti a přednosti si na něj zapište. Ale nezůstaňte jen u sepsání svých pozitiv. Seznam si pak každý den pozorně přečtěte a bez obav si připomeňte, jak jste úžasná.

Pokud vás čeká důležitý pracovní pohovor, vemte si papír s sebou a těsně před pohovorem si svůj pozitivní seznam opět přečtěte. Nenechte se zbytečně vystresovat.

Zrcadlo není nepřítel 

Vztahová koučka, která se problematikou nízkého sebevědomí žen po mateřské zabývá, svým klientkám často doporučuje, ať se naučí chválit a podporovat nahlas před zrcadlem.

Díky tomu, že se vidíte, mají vaše slova větší sílu, tvrdí odbornice. A tak, když se ráno líčíte, řekněte si nahlas pro sebe: „Mám se ráda“ nebo „Vážím si sama sebe“. Není to zcela jednoduché, ale pokud překonáte počáteční ostych, uvidíte, že toto cvičení má obrovskou sílu.

Pečujte o sebe

V cestě za větším sebevědomím nepodceňte ani péči o svůj vzhled. Pokud se ráno hezky upravíte, obléknete si padnoucí outfit a nezapomenete použít svůj oblíbený parfém, hned se budete cítit lépe.

Při pracovním pohovoru oblékání hraje rovněž důležitou roli. Podrobněji jsme o tom psali zde. Pokud se chcete sama se sebou cítit lépe a důvěřovat si, začněte u vizáže včetně výběru kvalitního spodního prádla. Stejně tak začněte více sledovat, co vkládáte do úst a v jakém stavu je vaše zdraví. Zdravé potraviny a pohyb vám dodají více energie a díky tomu se budete cítit spokojeněji.

Vyhraďte si čas jen pro sebe

Hodně žen si doslova zvykne na to, že musí být neustále někomu k dispozici - dětem, partnerovi či přátelům. A jaksi zcela zapomenou na to, že na úkor toho sebe neustále posouvají na vedlejší kolej. To je ale třeba změnit.

Stačí, když si pro sebe vyčleníte jeden den v měsíci a věnujete ho opravdu jen sama sobě. Zajistěte si hlídání svých ratolestí, nikomu doma nevařte a v žádném případě se nestarejte o nikoho jiného než o sebe.

Vyrazte si třeba na masáž či kosmetiku, zajděte si na oběd nebo se běžte jen tak někam projít. Investice do sebe sama se vždy vyplatí.

Odhalte příčinu nízkého sebevědomí

Pokud se vám stále nedaří smýšlet o sobě pozitivně, budete se muset do své duše podívat o něco hlouběji a zjistit, co vaše vnitřní nepříjemné stavy způsobuje.

Někdy za podceňování sebe sama může způsob výchovy v dětství, důvodů ale může být více. V odhalení kořenů vašeho nízkého sebevědomí vám může pomoci odborník nebo vztahový kouč. Nebojte se do jeho péče svěřit, výsledek za to stojí. Se sebevědomím se dá totiž pracovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47