Trápí vás suché a rozpraskané rty? Pár rad, díky nimž se tohoto problému můžete zbavit

 Krása 
01. března 2018 14:42 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Především v zimě naše rty trpí a mohou praskat Shutterstock
Zima, studený vítr, sníh nebo mráz. Připočítejme si k tomu ještě suchý vzduch v přetopených místnostech. Tím vším trpí naše pokožka, vlasy, ale i rty. A možná, že řada z vás právě teď řeší problémy rozpraskaných rtů. Poradíme vám, jak o ně pečovat.

Rty neobsahují žádný přirozený tuk, kterým by se chránily. Proto je v první řadě nutné dodržovat pitný režim. Nedostatek vody v organismu se ostatně projevuje nejčastěji bolestmi hlavy a právě suchými, popraskanými rty. Pokud tak činíte a stále jsou vaše rty rozpraskané, pak je nutné hledat další příčiny.

Málo vitaminů

Na stav naší pokožky má vliv v prvé řadě vitamin B, zinek či železo. Jeho nedostatek může být příčinou šupinatých nebo dokonce bolestivě rozpraskaných rtů. Je třeba navýšit konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou špenát, brokolice, kapusta, brambory, avokádo, banány. Dále je také nutné zařadit do svého jídelníčku luštěniny – fazole, čočku, cizrnu, ořechy a madle, houby, fermentované výrobky ze sóji, celozrnné obilniny, vejce, ryby, vnitřnosti a také pivovarské kvasnice.

Pozor na pikantní a kyselé

Rtům ale mohou škodit i některé konkrétní potraviny, zejména příliš slané a pikantní pochutiny, jako jsou chipsy a solené arašídy, dejte dočasně sbohem také citrusům, mátě, zázvoru, skořici a rajčatovým omáčkám. Všechny tyto potraviny totiž obsahují silice, které vaše popraskané rty dráždí a zpomalují jejich hojení. Alkohol také ve velkém spotřebovává vitamin B, jehož deficit, jak píšeme výše, často stojí za praskáním rtů.

Hlavně neolizovat!

Olizování rtů je vůbec to nejhorší, co můžete svým rtům udělat. Po chvilkové úlevě od jejich suchosti bohužel následuje palčivější bolest a horší stav. Sliny, které se z povrchu rtů vypařují, obsahují trávicí enzymy, a ty rty ještě více vysouší. Kromě toho, že praskliny na rtech bolí a nevypadají hezky, nesou s sebou ještě jednu potíž. Mohou se stát vstupní bránou pro bakteriální infekce. Další důvod si své rty chránit včas.

Ukazatel vážné nemoci

Jestli jsou vaše problémy s popraskanými rty a koutky úst vleklé a úporné, může tím vaše tělo signalizovat, že jde o nějako vážnější chorobu, například cukrovku nebo Crohnovu nemoc. Spodní ret je zase podle tradiční čínské medicíny ukazatelem stavu tenkého střeva. Jaké další zdravotní problémy mohou odhalit vaše rty, jsme psali zde

Olejovat a balzámovat

Nejvýživnější jsou pro vaši pleť i vaše rty živočišné tuky nebo rostlinné oleje. V balzámech na rty naleznete nejčastěji včelí vosk nebo lanolin, které zjemňují a změkčují pleť. Z rostlinných olejů je to nejčastěji mandlový olej, olivový olej a kakaové nebo bambucké máslo, které pleť hloubkově promastí a udržují ji pružnou a vyživenou. V tenké vrstvě je potřeba nanášet balzám zhruba každé 2 až 3 hodiny, aby byly rty neustále chráněny. V zimě na horách, nebo naopak v létě na přímém slunci pak volte takové balzámy na rty, které mají filtr minimálně SPF 15.

Kartáčkový peeling

Suché a rozpraskané rty nevyléčíte, dokud je nezbavíte suchých šupinek odumřelé kůže. Na pomoc si vezměte měkký zubní kartáček a krouživými pohyby jím obrušujte rty. Začněte od středu rtů k jejich koutkům. Rty zároveň pěkně namasírujete a prokrvíte, takže budou pak lépe vstřebávat pečující prostředky.

Mažte se medem

Nejlepším přírodním a nepřekonatelným lékem na popraskané rty je med. Naneste jeho tenkou vrstvu rovnoměrně na ústa a nechte 20 minut působit. Nakonec omyjte teplou vodou. Nakonec naneste lékařskou vazelínu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod