I potraviny nabité vitaminy mohou zabíjet. Měli byste si na to dát velký pozor

 Ostatní 
04. března 2018 08:04 / Marie Popelková
  4
📷
5 fotografií v galerii
Jsou okolnosti, kdy vám i zdravé jídlo může ublížit Shutterstock
Existuje mnoho potravin, které běžně jíme a mají pro naše zdraví velký přínos. Na druhou stranu je člověk nesmí sníst syrové, protože v tomto stavu mohou lidskému tělu velmi vážně uškodit, některé pochoutky dokáží prý za syrova i zabít.

O některých potravinách se všeobecně ví, že by je člověk neměl konzumovat syrové, u některých vás to ale může překvapit. Pokud si tedy nechcete zadělávat na potíže, raději si jejich seznam bedlivě přečtěte. Prozradíme vám i to, co vám po snězení těchto potravin v syrové podobě může hrozit.

Nejde totiž jen o nějaké lehké střevní potíže. Jedna výborná pochutina, ze které hospodyňky rády připravují skvělý koláč, může dokonce v syrovém stavu zabíjet.

Vejce

Jíst syrová vejce je hotový hazard se zdravím. Mnoho sportovců na to nedbá a pravidelně si vyrábí speciální koktejly ze syrových vajíček s vidinou nárůstu svalové hmoty. Pojídáním syrových vajec se ale vystavujete riziku salmonelózy, která napadá asi jedno z 30 tisíc vajec. Infekce salmonelózy je vždy ukrytá ve žloutku, dejte si proto pozor na tekuté žloutky i po uvaření.

Brambory

Nikdy nejezte syrové brambory. Obsahují totiž amidy, které tělo nedokáže strávit. Docílili byste pouze toho, že byste byli nadmutí a trpěli dalšími trávicími potížemi. A nejen to!  V bramborách, které jsou delší čas skladovány v teple a vlhku, totiž vzniká solanin, který může způsobit otravu. O léčivých účincích brambor jsme blíže psali zde.

Drůbež

Stejně jako vejce, i drůbeží maso je výrazným zdrojem salmonely. Podle odhadů je asi 50 % syrového kuřecího masa zasaženo bakteriemi. Je tedy důležité ho dostatečně tepelně zpracovat, a to až při teplotě 74 °C, kdy se všechny nebezpečné látky zahubí. Pozor si dejte především v létě při grilování. Lidé totiž často spěchají a jedí maso nedopečené, k nakažení salmonelou nebo jiným střevním potížím je pak jen krůček.

Maniok

Maniok se pěstuje v tropech celého světa pro výživné kořenové hlízy, ale lidé ho často pěstují ve skleníku i v našich podmínkách. Obsahuje množství škrobu, podobně jako brambory, a je bohatý na vitaminy a minerály. Chuť je však od brambor odlišná. Tato plodina však v sobě skrývá škodlivou látku v podobě kyanogenních glykosidů v listech a kořenech. Proto musí být maniok vždy dobře uvařen poté, co byl důkladně omyt a oloupán.

Rebarbora

Nejhorší ze všech potravin je zřejmě syrová rebarbora. Rebarborový koláč je sice výtečný, ale konzumace některých syrových částí této rostliny vás může i zabít. Jsou to hlavně listy, kterým je potřeba se velkým obloukem vyhnout. Obsahují vysoké procento kyseliny šťavelové, která může vážně poškodit ledviny a v krajním případě způsobit i smrt.

Červené fazole

Jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty a jsou považovány za zdravou plodinu. Platí to ovšem jen tehdy, pokud jste je vařili nejméně deset minut. Pokud byste si na nich pochutnali v syrové podobě, toxin fytohemaglutinin by vykonal své. Zlikvidoval by vám žaludek a střeva a s velkou pravděpodobností byste se cítili stejně jako po otravě jídlem.

Vepřové maso

Steaky z vepřového masa mohou být pro někoho nepřekonatelnou pochoutkou. Vždy ale dbejte na to, aby byly steaky řádně propečené. V syrovém mase totiž číhají infekce nebo vajíčka tasemnice.

Mléko

Pokud si myslíte, že čerstvé mléko přímo od krávy je to nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat, vědci by vás zřejmě rychle vyvedli z omylu. Pasterizované mléko je podstatně bezpečnější. Pasterizací se totiž zničí škodlivé bakterie, jako jsou bakterie escherichia coli a salmonela. Syrové mléko s sebou nese stopadesátkrát větší riziko vzniku chorob z potravin než další mléčné výrobky.

Lilek

Se syrovými lilky je to podobné jako s bramborami. Především mladé plody sklizené před počátkem zralosti obsahují solanin, který vyvolává žaludeční a střevní potíže. Sice by tato látka v plné síle účinkovala až po konzumaci většího množství, lepší je ale neriskovat.

Zelené výhonky

Naklíčené zelené výhonky bývají součástí snad každé zdravé stravy. I ony ale mohou být zákeřné. Rostou totiž ve vlhkém a teplém prostředí, což přispívá k šíření bakterií escherichia coli, salmonely a listérie. Proto je vhodné je pořádně omýt a před jídlem uvařit. Odborníci v tomto ohledu upozorňují zejména na výhonky pořízené v obchodě. Pokud si je vypěstujete doma sami, nemělo by být prý riziko tak velké.

Hořké mandle

Na rozdíl od sladkých obsahují nebezpečnou kombinaci kyseliny kyanaté a vody. Naštěstí je stačí povařit, abyste se tomuto nebezpečí vyhnuli. Pokud hořké mandle milujete a dopřejete si sem tam dvě či tři jádra, nic se neděje. Smrt může nastat až po snězení 50 a více mandlí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47