Toužíte-li po pevném vztahu? Naučte se hádat

 Vztahy 
05. března 2018 07:00 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hádka nemusí být ve vztahu na škodu Shutterstock
Hádky ke vztahu obvykle patří, ale najdou se i páry, které mezi sebou žádné konflikty prakticky neřeší. A i když se na první pohled zdá, že nehádající se pár má větší šanci, že spolu vydrží, není tomu tak.

Nedávný britský průzkum odhalil, že páry, které se dovedou správným způsobem hádat, mají desetkrát větší naději, že spolu vydrží, než dvojice, které své problémy zametají pod koberec.

Tak jednoduché to ale není. Podle odborníků je sice pravdou, že nejhorší chybou je, když se partneři v případě nějakých potíží vyhýbají vzájemné komunikaci. Na druhou stranu agresivní hádka plná urážek či v extrémním případě i fyzického násilí rovněž není řešení, jak udržet vztah. Klíčové je totiž to, že se dvojice musí naučit hádat správně. O metodách, jak na sebe nenechat křičet, jsme psali zde.

Neodkládejte řešení problému

Pokud patříte mezi skupinu lidí, která se jakémukoliv konfliktu vyhýbá velkým obloukem, děláte podle odborníků na vztahy špatně. Dusit problém v sobě totiž nic dobrého nepřinese. Nopak odkládání debaty může postupem času narušit partnerskou intimitu, důvěru a vzájemnou blízkost.

Vůbec nejčastěji mají lidé ve vztahu problém muvit o potížích souvisejících se sexem, financemi a zlozvyky. Pokud chcete, aby váš vztah vydržel co nejdéle, je třeba se naučit otevřeně diskutovat o citlivých otázkách. Pokud budete schopni vyjevit protějšku citlivým způsobem pravdu, posílí to váš vztah.

Partnerská hádka odhalí mnohé

Odborníci jsou přesvědčeni, že už jedna jediná partnerská hádka jednoznačně odhalí, jak pevný vztah dvojice mezi sebou má.

Podle amerických vědců je důležité, zda dotyční používají spíše pozitivní či negativní komunikaci během argumentace. Další klíčovou roli hrají emoce a typy myšlenek jednotlivců.

Negativní myšlenky mohou být neškodné, ale záleží, jestli patří do skupiny jemných či drsných. Ty drsné jsou naopak velmi nebezpečné a destabilizují vztah. Sem patří především používání fyzické síly. Naopak jemné emoce jsou spojeny s vyjadřováním vlastní zranitelnosti.

Jak se správně hádat

Rozdíl mezi šťastnými a nešťastnými páry není v tom, jestli se hádají, ale jak se hádají. Hlavní roli hraje skutečnost, zda je hádka konstruktivní nebo naopak. Konstruktivní hádka by měla mít několik pravidel.

Než se do hádky pustíte, uspořádejte si myšlenky a nebuďte ve svých soudech přehnaně přísní. Lidé by také neměli sporné téma načínat okamžitě, ale napřed svůj protějšek ujistit, že si jej váží a záleží jim na něm. Začít by měli fakty a vyvarovat se obviňování a odsuzování.

Člověk by se také měl držet tématu a nevytahovat z ničeho nic staré křivdy. Když cítíte, že se hádka vymyká kontrole, raději konflikt ukončete a vykliďte pole.

Každý by také měl znát svá očekávání. Je dobré si ujasnit, co je pro vás vlastně normální stav. Ne každý problém potřebuje řešení. I vztahy mají svoje limity. Ne vždy spolu budete a musíte souhlasit. To je přirozené. Ve vztahu také není vítěze. Když je vítěz, musí být poražený. Ve výsledku prohrajete oba a vztah je potom v horším stavu než před hádkou.

Důležitým pravidlem je také umět zavelet k ústupu. Hádka by totiž měla skončit v momentě, kdy už jeden druhého neslyšíte. A mějte na vědomí, že čím více budete zvedat hlas, tím méně bude protějšek poslouchat. Snažte se proto spíše méně mluvit a více poslouchat.

Páry se většinou hádají kvůli malichernostem. Ovšem pod slupkou nevinné výtky se může skrývat daleko emotivnější problém. Ten problém většinou pramení již z našeho dětství a je spouštěčem hádky. Ptát se po příčině se podle vztahových expertů vyplatí. Sice se to jeví jako marné zjitřování ran, ale ve skutečnosti odhalíte jádro pudla.

A ještě jedna rada na závěr. Uvědomte si, že první hádky jsou nejdůležitější. Jsou na začátku vztahu, kdy jste na sebe obecně hodnější a milejší. Jakmile začne ve vztahu narůstat vztek, snaží se kolikrát partneři toho druhého zatáhnout do hádky. Pak už je to jen o svalování viny a vede to tak maximálně ke konci soužití.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve