Probiotika potřebujeme k životu. Víte, v kterých potravinách je najdete?

 Zdraví 
06. března 2018 10:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vsaďte na přírodní zdroje probiotik Shutterstock
Probiotika jsou často skloňována v souvislosti s lidským zdravím. Potravinářský průmysl nám je proto nabízí v nejrůznějších lákavých formách. Je opravdu potřeba za ně utrácet? A jsou kupované výrobky opravdu takovou výhrou? Máme velmi zajímavé informace.

Řadu let slýcháme z reklam, že aby naše zažívání dobře fungovalo, potřebujeme konzumovat probiotika. Jde o "hodné" bakterie, které mají bydlet v našem střevě a spolupodílet se na trávení a na fungování našeho imunitního systému.

Až potud je vše v pořádku. To je všechno pravda. Potíž ale nastává ve chvíli, kdy v rámci nabídky výrobců máme dle reklamy kupovat nejrůznější lahvičky s obsahem relativně malého množství nápoje, který obsahuje zaručeně obrovské množství hodných bakterií.

Kupujeme i ledacos navíc

Vedle mléčného nápoje kupujeme totiž ještě velký obsah cukru, umělých barviv a příchutí, které mají nápoji dodat šmrnc. Celý produkt je průmyslově upravován, konzervován, skladován, převážen. Představa, že jeho vypitím pomůžeme svému zdraví, je proto naprosto mylná a nesmyslná.

Obsah cukru je přímo živnou půdou pro množení nežádoucích bakterií ve střevech. Barviva, stabilizátory, emulgátory a konzervanty jsou s největší pravděpodobností příčinou rakoviny a dalších potíží. O tom, že změnou stravy se můžete rakovině vyhnout, jsme psali v tomto článku.

Stačí obyčejný jogurt

Přitom jako zdroj probiotik poslouží jakýkoli kysaný mléčný výrobek. Skvěle poslouží bílý jogurt s živými kulturami, kefír či cokoliv podobného. Máte-li přístup k domácímu mléku, můžete si vyrobit skvělý jogurt sami doma. Obsahem probiotik předčí ty kupované a nebude obsahovat žádné přídavné látky. Je tu ale otázka, zda je vůbec zapotřebí konzumovat mléčné výrobky, neboť poměrně značná část lidstva je na ně alergická. Naštěstí existují i jiné zdroje probiotik.

Kvašená zelenina

Příslušné hodné bakterie vznikají i při kvašení jiných výrobků, zejména při kvašení zeleniny. Typickým příkladem v našich končinách je kysané zelí. To splňuje řadu kritérií, které ho předurčují k používání. Je dobře skladovatelné, je dostupné a je z místních zdrojů. Hlávky zelí k nám neputují přes půl světa a navíc lze vyrábět kysané zelí i v domácích podmínkách. Abychom ale měli z kysaného zelí příslušný zisk hodných bakterií, je třeba ho konzumovat v syrovém stavu. Vařením ničíme jak bakterie, tak vitaminy.

Vedle kysaného zelí je vhodné používat i jiné druhy zeleniny. Dalším typicky českým zástupcem jsou tzv. "rychlokvašky", tedy okurky, které projdou procesem kvašení v nálevu. Můžete si ale také připravovat zeleninu kimči a další podle chuti a podle různých návodů, kterých je plný internet.

Jak kysané zelí pomáhá

Kysané zelí a další kysaná zelenina má obrovskou výhodu v tom, že neobsahuje přebytečné množství cukrů a dalších přidaných látek. Svým obsahem hodných bakterií potom přímo stimuluje imunitní systém. Vedle toho snižuje i hladinu cukru v krvi a zvyšuje účinnost inzulinu. Benefity tohoto působení se netýkají jen lidí nemocných cukrovkou, ale obecně všech lidí.

Vedle toho dochází po konzumaci kysaného zelí a podobných výrobků k poklesu hladiny cholesterolu, což se zase pozitivně projeví na lidském zdraví. O výhodách dávek vitaminu C jsme už také mnohokrát psali.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve