Jak vyrobit dokonalý odlitek dětských ručiček a nožiček?

 Děti 
07. března 2018 11:26 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Obzvlášť velmi malé děti dobře spolupracují Shutterstock
Sádrový odlitek miniaturních dlaní či chodidel vašich dětí je skvělou vzpomínkou na doby, kdy vaši potomci byli ještě malými miminky. Namíchat sádru není nic těžkého, stejně jako vyrobit hmotu, do které ruce či nohy obtisknete. Potřebné ingredience máte navíc nejspíš doma.

Nejlepší je vyrobit otisky u malých miminek. Jednak ještě nemají tolik síly, aby vám vzdorovali a ta nejmenší miminka navíc končetinami ještě vůbec neumí hýbat. Další výhodou je, že si navždy budete pamatovat, jak malé vaše děti opravdu byly. Jak nedělat chyby při kojení se dočtete zde.

K výrobě hmoty budete potřebovat pouze suroviny z vaší spižírny, dvě misky a hlavně svatou trpělivost. Ta by vám rozhodně neměla chybět jak při přípravě hmoty, tak i při následných pokusech o výrobu dokonalého otisku – což není vždy úplně jednoduché. Záleží však především na stáří dítěte a jeho momentální náladě.

Co budete potřebovat

Hmota se připravuje nad plamenem na sporáku. K její výrobě budete potřebovat teflonovou pánev nebo teflonový hrnec – na jiné materiály by se hmota přichytávala na stěny, což by vám znesnadňovalo práci. Samotnou hmotu bude tvořit:

  • 150 g hladké či polohrubé mouky
  • 75 g soli
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • 300 ml vody

Výroba hmoty

Ocet a olej rozmíchejte ve vodě a společně s moukou a solí smíchejte v teflonovém hrnci. Za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni. Za žádných okolností nepřestávejte míchat a pokračujte tak dlouho, dokud vám to jen trochu půjde.

Zpočátku to půjde dobře, ale ke konci budete v kastrolu převalovat velkou kouli, se kterou téměř nepůjde manipulovat. Snažte se ji ale v pánvi co nejdéle otáčet a prohřívat, protože se mouka musí dobře propařit, aby poté při výrobě otisků nelepila. Nakonec sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Výroba otisků

Hmotu si rozdělte na dva díly a vyplňte jí obě připravené misky. Nejlépe volte obdélníkové či oválné misky, které jsou alespoň 3 cm hluboké. Pokud máte starší dítě, poproste ho, ať samo udělá do hmoty otisk, za menší děti budete muset udělat práci vy. Dlaň dítěte či chodidlo do hmoty hodně zatlačte zhruba 1 cm pod povrch a při vyndavání vyndávejte nejprve dlaň (případně patu) a pak až prsty.

Pokud se vám otisk na první pokus nepodaří, nelámejte si s tím hlavu. Hmotu lze totiž použít i opakovaně. Jednoduše ji vyndejte z kelímku, promněte ji v dlaních a vraťte zpět. Pokusů máte nespočet.

Umíchejte sádru

Jakmile vytvoříte perfektní otisky, můžete si začít připravovat sádru. Ta by neměla být ani příliš hustá, ani tekutá. Zkrátka aby šla do formy dobře nalít. Pracujte ale svižně, sádra rychle schne. Vylitou formu nechte dobře proschnout, odstraňte vyrobenou hmotu na otisky a nechte ještě alespoň dva dny pořádně vyschnout. Na závěr můžete ještě přebrousit nevzhledné hrany a pokud chcete, klidně přestříkejte odlitky vybranou barvou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod