Přepadla vás jarní únava? Zatočte s ní pomocí těchto zbraní

 Zdraví 
10. března 2018 09:50 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak se účinně bránit jarní únavě? Shutterstock
Milujeme březen, protože je znamením toho, že jaro je již ve vzduchu. Zatímco je příroda ještě pod sněhovou peřinou, naše tělo se již začíná připravovat na příchod jara. Jaro je ale i obdobím, kdy na nás "padne" jarní únava. Jak se jí účinně bránit?

Po dlouhém chladném období je naše tělo vyčerpané kvůli nedostatku slunečního záření, ale také v důsledku nedostatku vitamínů a minerálů, které jsme našemu tělu jaksi zapomněli doplňovat.

Pokud jste zanedbali zimní prevenci, pak se snažte tělu dodat vše, co mu aktuálně chybí. Zejména jde o látky, které jsou v rámci metabolických pochodů nezbytné pro výrobu energie a silné obranyschopnosti proti bakteriím, virům a škodlivinám v ovzduší.

Vitamin D pro dobrou náladu, lepší libido a silné kosti

Během zimy je působení slunečního záření méně intenzivní, než v létě. Z tohoto důvodu není naše tělo zásobováno vitaminem D, který je rozhodující pro produkci hormonů, reguluje hladinu vápníku v krvi a navíc má protizánětlivé a antidepresivní účinky.

Kromě toho, vitamin D ovlivňuje i kardiovaskulární systém a je částečně zodpovědný za růst nových buněk. Funguje také jako prevence před rakovinou a výzkumem bylo dokonce prokázáno, že tento vitamín slouží k prevenci před Crohnovou chorobou. Kde ještě vitamin D pomáhá, jsme psali v jiném článku.

Vitamin D ovlivňuje i naši náladu. Určitě jste už na sobě odpozorovali, že během slunečného dne máte lepší náladu, protože vás slunce takříkajíc dobíjí. I za to může vitamín D.

Kde najdeme vitamin D?

  • vsaďte na mořské ryby
  • vejce
  • zelené rostliny
  • celozrnné obiloviny

Podpořte svůj imunitní systém vitamínem C a B

Na konci zimy a začátkem jara dostává náš imunitní systém pořádně zabrat. Hlavní příčinou je střídání teplot, které mají nezanedbatelné výkyvy. Určitě se budeme opakovat, avšak vitamín C je přirozeným posilovačem imunitního systému. Jeho nedostatek se může projevit jarní únavou nebo slabostí, ale stejně i záněty či metabolickými poruchami.

Jak doplnit vitamin C a B?

  • sáhněte po rakytníku
  • špenátu
  • v černém rybízu
  • v brusinkách
  • v pšeničných klíčcích
  • cibuli
  • česneku
  • celeru a jiné kořenové zelenině

Porazte jarní únavu obyčejnou vodou

Během zimy mnozí zapomínají na pitný režim. Naše tělo je po zimě zaneseno nahromaděnými toxiny. Možná vás překvapí, že jedním z největších bojovníků, který vám pomůže toto období překlenout, je obyčejná voda. Jakou vodu bychom měli správně pít a proč. Psali jsme před časem.

Nezapomínejte na pohyb

K stokrát opakovaným a přesto pravdivým radám patří také pohyb, hlavně venku. Vyměňte tělocvičnu za kolo, běžeckou obuv nebo jen choďte na procházky do lesa, užívejte si jarního sluníčka a teplejšího ovzduší. Pohybem se vám díky vyplavení serotoninu zlepší nálada.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008