První rýma u kojenců. Jak s ní bojovat?

 Děti 
09. března 2018 07:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rýmu zkuste odehnat nejprve kapkami, odsávačku použijte až v nouzi Shutterstock
Rýma u malých miminek je spíš otrava než vážná nemoc, ale nepodceňujte ji. U kojených dětí může být problém s krmením, protože miminko nemůže dýchat pusou a dusí se. Často pomůže odsávačka, v zahraničí už dávno zavrhovaná věc.

Miminko leží jenom na zádech, hýbat se moc neumí a nosíček má malinkatý. Když ale ten malinkatý nosík zacpe první pořádná rýma, i pohodová maminka se zapotí. Ale nebojte, když zvládnete tu první, tak ty ostatní už "dáte s prstem v nose".

Rýmu u miminka poznáte tak, jako u dospělého - začíná to ucpaným nosem. Dítě hůř dýchá, u kojených miminek jsou problémy s krmením.

Až dítěti začne z nosu téct, obvykle se v Česku doporučuje odsávačka (buď ruční, nebo do vysavače). Šetrnější ale je zkusit nejprve kapky do nosu.

Odsávačka až v nejhorším

Až když bude množství hlenu neúměrně vysoké, zkuste miminku nosík odsát. Uvidíte, jestli si to váš drobeček vůbec nechá.

Pokud by se rýma nelepšila zhruba po třech až pěti dnech a přidal se k ní kašel, dušení nebo výtok z očí, určitě je lepší zajít k lékaři. 

Větrat a dobře oblékat

Dokud (a pokud) kojíte, neměla by miminku hrozit virová rýma, jen ta z nachlazení. Snažte se ho proto nevystavovat velkým teplotním výkyvům a pořádně ho oblékejte.

Větší a nekojené děti onemocní snadněji, takže se nebojte zeptat se kamarádek, s nimiž se máte setkat, jestli nepopotahují jejich děti. Až se vaše dítko uzdraví, můžete mu udělat otisk nožičky nebo ručičky. Více o tom se dočtete zde.

Miminko také zbytečně neberte na místa, kde se může pohybovat víc nemocných lidí. Třeba do supermarketu nebo na poštu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod