Jak vyzrát na horečku. Máme ji snižovat za každou cenu?

 Zdraví 
09. března 2018 11:02 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemoci se naše tělo brání horečkou Shutterstock
Horečka doprovází různá onemocnění a je velice nepříjemná. Máme se pokoušet ji snižovat za každou cenu? Máme důležité informace.

Jestliže je tělo napadeno viry nebo bakteriemi, dostane hypotalamus od bílkovin v těle signál, že je něco v nepořádku. Mozek zvýší tělesnou teplotu, protože je to tak výhodné pro boj s nemocí. Viry a bakterie totiž za vyšších teplot obtížněji přežívají. Zvýšená teplota navíc aktivuje imunitní systém.

Nesrážet za každou cenu

Je velkou chybou snažit se srážet zvýšenou teplotu hned, jak se objeví. Jde o signál, že se tělo brání infekci a zhruba do úrovně 38,5 stupně jde o zcela normální jev, který bychom měli vyhodnotit úplně jinak než tak, že si vezmeme tabletku. Při zvýšené teplotě bychom měli začít hledat příčinu potíží. Obvykle bývá jasná – bolí nás v krku, máme rýmu, máme zánět v dásni. Zaměřit bychom se měli na tyto příčiny, nikoli na potlačení obranné reakce těla.

Stav zvýšené teploty bývá nepříjemný. Všechno nás bolí, necítíme se dobře, jsme malátní. Nejlepší proto je ulehnout na lůžko, dobře se zabalit a zajistit si přísun tekutin. Snažíme se dostat do fáze, kdy se tělo již dostatečně prohřeje a začne se potit. V této fázi se totiž vyplavují různé nečistoty z těla.

Když horečka dál stoupá

Je možné, že se vám při pocení natolik uleví a horečka sama klesne, takže nebude třeba užívat žádné tablety. Jestliže se tak nestane a nemoc se dále rozvíjí, je už vhodné zasáhnout. Jakmile horečka překročí výše zmíněnou hranici 38,5 stupně, měli bychom zahájit podávání léků. Máme v zásadě tři možnosti. Pro dospělé je vhodný acylpyrin nebo jeho varianta, u dětí máme na výběr mezi paralenem a ibalginem.

Stejné léky, jen s vyšším obsahem účinné látky, můžeme použít i pro dospělé. Měli bychom počítat, že si smíme vzít maximálně tři tablety za den s patřičnými rozestupy. Jestliže teplota stále stoupá, je možné si vzít v mezičase i dávku jiného léku. Nedojde tak ke zbytečnému zvýšení hladiny jednoho druhu medikamentu a nehrozí předávkování, které může mít zásadní vliv na stav pacienta. Paralen poškozuje játra, ibalgin také ledviny. Acylpyrin ředí krev a může působit špatně na žaludek. O negativních účincích dalších léků se dočtete v článku zde.

Zábaly

Řada lidí raději volí zábaly, aby nemuseli používat chemické léky. Zábaly jsou dobrou variantou a zejména u dětí jsou často jedinou možností, jak srazit hrozivě vyhlížející hodnoty na teploměru. Začínáme se zábaly paží a nohou. Přikládáme obklad na čelo. Jestliže to nepomáhá, volíme zábal celého těla. Obyčejně dojde k úlevě. Postup je jednoduchý – větší ručník nebo prostěradlo namočíme do vody o teplotě zhruba 25 – 30 stupňů. Rozhodně tedy ne do zcela ledové vody. Nemocného zabalíme a necháme asi 20 minut zábal působit. Zábal nikdy neaplikujeme, pokud má nemocný chladné ruce a nohy. U dětí sledujeme také teplotu nosu, uší, brady. Alternativou zábalu je ponořit se do vany s chladnější vodou.

Bylinky

Bylinky jsou samozřejmě také účinnou volbou při snižování teploty. S úspěchem se užívá černý bez nebo lípa srdčitá. Dvě čajové lžičky sušených květů se spaří se čtvrt litrem vody a nechají se asi deset minut louhovat. Zhruba dva hrnečky tohoto nápoje by měly vést k intenzivnímu pocení a tím pádem i k úlevě od horečky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod