Děti milují sliz. Vyrobte jim ho doma a zulíbají vám ruce

 Děti 
10. března 2018 08:55 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Slizká hmota dětem doslova učarovala Shutterstock
Světem se šíří nový trend, a tím je sliz na všechny způsoby – čirý, barevný, s třpytkami, ale hlavně mazlavý, slizký, tekutý, ale přesto soudržný. Děti sliz na hraní milují, užijí si s ním spoustu zábavy a vy jim ho můžete vyrobit za pár minut doma!

Sliz je vlastně něco jako plastelína nebo moderní „play dough“. Nic z něj sice nevymodelujete, ale zato ho můžete všemožně natahovat, trhat, kroutit nebo jen tak nechat roztéct v ruce. Sliz přitom není žádnou novinkou, už v osmdesátých letech byl vyloženě hitem.

Jeho výroba v domácím prostředí není vůbec nic složitého a zvládne jej vyrobit i dítě. Těm menším pro jistotu pomozte, větší klidně nechte, ať si jej dle vašeho návodu připraví samy. Doma si zvládnete vyrobit i hmotu na otisk ručiček či nožiček vašeho miminka. O tom jsme psali v tomto článku.

Sliz č. 1

Pokud chcete opravdu dobrý sliz, budete potřebovat Borax, který běžně koupíte v drogerii. Celkem budete potřebovat:

  • tekuté lepidlo typu Herkules
  • Borax
  • potravinářské barvivo a třpytky
  • dva kelímky, lžičku a ještě jeden větší kelímek
  • teplou a studenou vodu

Výrobní postup

Smíchejte v kelímku lepidlo se studenou vodu v poměru 1:1. V druhém kelímku smíchejte Borax, barvivo a horkou vodu. Na 100 ml lepidla budete potřebovat 8 ml Boraxu a 32 ml vody. Pokud nepřidáte žádné barvivo, sliz bude bílý. Poté oba malé kelímky slijte do jednoho velkého a dobře promíchejte. Sliz poté dohněťte v rukách.

Sliz navíc není jen jednorázová hračka. Jakmile si s ním děti dohrají, můžete jej uschovat v uzavřené krabičce, kde vám vydrží celkem dlouho.

Sliz č. 2

Potřebné suroviny

Návodů na výrobu slizu na hraní je nespočet, ale tento je tak jednoduchý, že jej vyrobíte v mžiku oka a navíc, pokud nosíte kontaktní čočky, máte všechny potřebné suroviny doma. Potřebovat budete:

  • 170 g tekutého lepidla
  • ½ polévkové lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce vody
  • potravinářské barvivo a třpytky (volitelné)
  • roztok na kontaktní čočky

Výrobní postup

Připravte si misku, do které nalijte tekuté lepidlo typu Herkules. Přidejte jedlou sodu a důkladně promíchejte. Poté přidejte vodu, a jestliže chcete, aby byl sliz barevný a třpytil se, přimíchejte i potravinářské barvivo nebo třpytky. Nakonec za neustálého míchání přidávejte i roztok na čočky, ale pozor! Dáte-li ho moc, bude sliz tvrdý a nepoddajný. Dáte-li ho naopak málo, bude mazlavý. Přidávejte ho proto po malých dávkách, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod