Milujete chleba, ale kvůli potravinovým alergiím ho už nesmíte? Tento může každý!

 Recepty 
13. března 2018 11:45 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Chuť chleba je tak typická, pro mnohé však zapovězená Shutterstock
Čerstvý, ještě teplý chléb, jen tak s máslem. Pro někoho naprosto obyčejné jídlo, ale pro lidi trpící různými alergiemi či intolerancemi zakázaná potravina. Kupovaný vakuovaný chleba není to pravé ořechové a čerstvý se dá sehnat málokde a ani ten navíc nemusí být takový, na jaký jste zvyklí. Upečte si ho proto sami! S tímto postupem to hravě zvládnete.

Existuje celá řada receptů na bezlepkové chleby, bezlaktózové chleby, chleby bez vajec a další. Aby člověk přišel na ten pravý recept, musel by jich napéct opravdu nespočet. Zkuste proto tento, který je nejen velmi dobrý, snadný, ale zároveň bez nejznámějších potravinových alergenů.

Navíc má typickou křupavou kůrku, krásně měkký vlhký vnitřek a navíc obsahuje spoustu vlákniny. Budete se divit, ale chuťově ani konzistencí jej jen stěží rozeznáte od klasického chleba. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do toho!

Potřebné ingredience

  • 150 g hladké bílé rýžové mouky
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 25 g hladké pohankové mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 15 g kvasnic
  • 2 a ½ dcl vlažné vody
  • 1 a ½ dcl bezlaktózového mléka nebo vody
  • 2 lžíce psyllia
  • 1 lžička xantanové nebo guarové gumy
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička chlebového koření nebo mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • špetka třtinového cukru
  • + rýžová a kukuřičná mouka na vysypání

Pracovní postup

Do vlažné vody dejte polovinu psyllia (tedy 1 lžíci) a nechte máčet alespoň hodinu. V teplém mléce rozpusťte kvasnice, špetku cukru a soli a nechte vzejít kvásek. Vedle v misce smíchejte mouky, kukuřičný škrob, chlebové koření a lžičku soli. O úžasných vlastnostech pohanky se dočtete zde.

Poté přidejte vzešlý kvásek spolu s namočenou vlákninou a lžíci oleje. Smíchejte elektrickým mixérem. Nakonec do těsta přidejte druhou lžíci suchého psyllia a xantanovou gumu. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 40 minut.

Míchejte zpočátku mixérem a poté, co těsto začne tuhnout, jej dohněťte vařečkou. Neděste se, že je těsto tužší a lepkavé, má to tak být.

Mezitím si připravte ještě lžíci rýžové a lžíci kukuřičné mouky na vysypání. Část smíchaných muk vysypte po vykynutí těsta na vál a těsto propracujte do tvaru bochníku. Se zbytkem muk vysypte ošatku (pokud ji nemáte, stačí jakákoliv miska) a vložte do ní připravený bochník. Lehce ho přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout ještě 30 minut.

Po půl hodině chléb přendejte na plech, který jste předtím vyložili pečícím papírem. Jemně bochník pokropte čistou vodou a pečte jej s parou na 250 °C po dobu asi 10 minut. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 50 minut. Před krájením hotového chleba jej nechte vychladnout. I když vám to bude zvědavost a rozléhající se vůně velmi ztěžovat!

A jak péct s párou?

Před vložením chleba do trouby dejte do její spodní části prázdný plech. Jakmile budete mít vyhřátou troubu a chléb vykynutý, vložte jej do trouby a na plech nalijte vařící vodu, čímž vytvoříte v troubě páru. Ihned zavřete dveře! Po 10 minutách plech s vařící vodou opatrně vyjměte, troubu zlehka vyvětrejte, stáhněte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení tak, jak jsme psali v návodu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?