Tato drobná žlutá kytička má obrovské léčivé účinky. Znáte ji?

 Zdraví 
14. března 2018 08:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedna bylina, ale trojí síla Shutterstock
Je nenápadná, ale přesto má zázračné účinky. Drobná rostlinka s názvem Arnica montana nebo také prha arnika. Je protizánětlivá, působí proti bolesti a chrání cévy. Jde o lék, který využijete převážně u léčby akutních stavů a úrazů.

Jedna bylina a desítky prospěšných účinků. Tato krásná horská trvalka dorůstá do výšky 60 cm a už na dálku poznáte její kouzelné žlutooranžové květy. Arnika byla v dřívějších dobách tolik sbíraná, že by došlo k jejímu rychlému vyhubení. Je proto chráněná zákonem a ve volné přírodě se můžete kochat jejími květny od června do srpna.

Pozor na její sílu

Arnika se nejvíce využívá zevně. Lze z ní koupit gel nebo tinkturu. Má téměř zázračné účinky a kdekdo ji považuje za základní vybavení domácí lékárničky. Má unikátní schopnost uvolňovat krevní sraženiny, proto se často používá na modřiny a nejrůznější podlitiny, které rychleji hojí. Pomáhá při odřeninách, pádech, podlitinách a podobně. Dokonce mírní otok při bodnutí hmyzem.

Tinkturou můžete potírat také otoky, vykloubení či vymknutí. Blahodárně působí také při revmatických bolestech kloubů. Arnika je prospěšná i při léčbě akné. Ale pozor. Příliš koncentrovaný roztok může pokožku popálit, doporučujeme tedy kupovat tinktury od odborníků.

Vhodná i pro miminka

Z arniky se vyrábí i homeopatika, která bývají dokonce první lékem, se kterým se miminka setkávají. V případě obtížného porodu se v prvních hodinách miminku po jeho narození podává pro zmírnění a léčbu malých traumat. Homeopatika také pomáhají při řadě dalších problémů, jako je například ječné zrno. O tomto tématu jsme více psali zde

Pomáhá po operacích

Díky své schopnosti zmírnit trauma, utišit bolest, snížit nebezpečí krvácení a působit protizánětlivě je arnika vhodná také před a po operaci. Omezuje krvácení, zlepšuje pružnost cév, urychluje vstřebávání hematomů. Velice často je doporučována jako léčba po operaci mandlí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod