Okusování nehtů je třeba řešit. Tohoto zlozvyku se děti samy nezbaví

 Děti 
15. března 2018 12:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Za okusováním nehtů může stát celá řada příčin Shutterstock
Onychophagie. Že vám tento název nic neříká? A co okusování nehtů? Jde o lékařský název tohoto problému, kterým trpí velká část nejenom dětské, ale i dospělé populace. Dá se ho zbavit, ale v první řadě je třeba najít příčinu.

V jednom kuse vídáte své dítě s prsty u pusy, nehty jste mu nestříhali, už ani nepamatujete, a když se mu na ně podíváte, najdete jen okousané konečky prstů. Podle některých amerických výzkumů si nehty okusuje asi třicet procent dětí ve věku do deseti let. Pokud toho chcete dítě zbavit, čeká vás dlouhý boj. Nicméně nechat to být s tím, že z toho vyroste, také není dobrý nápad, jelikož tento zvyk si často lidé s sebou nesou i v dospělosti. Navíc s tím bývají spojené i zdravotní komplikace.

Několik důvodů

Existuje několik důvodů, proč si děti okusují nehty. Prvním momentem může být záděrka v okolí nehtu, kterou si dítě odstraňuje nejsnadnějším způsobem, pomocí svých zoubků. Další příčinou může být nuda, která se koncentruje v pozornosti dítěte o své tělo a také nehty. Objevuje se také teorie, že kousání nehtů je způsobeno nedostatkem vápníku a tělo se to tímto způsobem snaží kompenzovat. Ale tím nejčastějším důvodem je psychologický problém jako strach, stres, nervozita, potlačovaný vztek.

Tradiční způsoby boje

V první řadě zkuste obohatit stravu vašeho dítěte o vápník, protože pokud je to skutečně projev nedostatku vápníku, mělo by se to projevit. Pokud se do měsíce nic nezmění, vápníkem to nebylo. V tomto případě zkuste sáhnout po speciálním laku na nehty, který má skutečně příšerně hořkou chuť, takže ve chvíli, kdy si dá dítě prsty do úst, hned si uvědomí, že tam nepatří. Někdy si dítě nehty okusuje zcela mimoděk, aniž by o tom vědělo. Pak většinou stačí jen jemně upozornit heslem – třeba "ruce" nebo "nehty", aby si to uvědomilo a nechalo toho. Hlavně s dítětem v klidu o tom mluvte, nic mu nevyčítejte ani nevyhrožujte, protože tím zvyšujete jeho stres a už se ocitáte v bludném kruhu.

Nebojte se psychologa

Pokud nic z toho nezabere, je tu samozřejmě ještě psycholog. Nemusíte se jeho návštěvy obávat, psychologové dnes už zdaleka neřeší pouze poruchy přijímání potravy či deprese. Vzhledem k tomu, že soustavné kousání nehtů opravdu vychází ze skrytých vnitřních problémů a pokud rozmluva s vámi nezabere, je návštěva psychologa zcela na místě.

Zdravotní problémy

Berte ale na vědomí, že kousání nehtů může způsobit i zdravotní komplikace. Pod nehty a na rukou je hodně bakterií, které sliznicí úst putují do organismu jako otevřenou bránou. Navíc okousané nehty a poraněná pokožka kolem nich je náchylná k proniknutí infekce. A stejně náchylné jsou i nehty, které jsou oslabené a velmi často se může u nich projevit plíseň. Její léčba bývá dlouhodobá, ale existuje pár způsobů, jak ji co nejvíce eliminovat. O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve