Co všechno s naším tělem udělá obyčejná voda

 Zdraví 
16. března 2018 07:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voda je základ života a je nezbytně důležitá pro správné fungování našeho těla Shutterstock
Často se mluví o potřebě přijímat dostatečné množství tekutin. Víte ale, jak důležité je pít právě obyčejnou vodu? A na co všechno nám je dobrá? Čtěte dál, protože máme důležité informace.

Každý člověk by měl denně vypít zhruba dva litry tekutin. Je to číslo přibližné, protože se liší dle okolní teploty, vlhkosti, tělesné konstituce a zdravotního stavu. Ale určitě chápeme, že většina z nás pije podstatně méně. Přitom právě příjem tekutin je důležitý pro správné fungování našeho těla, pro dobrou imunitu a působí proti řadě nemocí.

Pijte vodu

V jedné písničce se zpívá „Pijte vodu, pijte pitnou vodu, pijte vodu a nepijte rum“. To je samozřejmě rozumné stanovisko. Ale voda má navrch i před takovými nápoji, jako je čaj, limonáda či káva. Důvod je velmi jednoduchý. Všechny ostatní nápoje s sebou do těla přivádějí určité látky, které musí tělo zpracovávat či se jich zbavit. Všechny ostatní nápoje proto zatěžují organismus a mohou být zdrojem určitých obtíží.

Čistá voda naopak stimuluje všechny procesy v těle a pomáhá vylučovat odpadní látky. Jestliže z nějakých důvodů potřebujeme či chceme pít i jiné nápoje, třeba proto, že pijeme bylinné čaje, které jsou prospěšné pro naše zdraví z jiných důvodů, či si chceme dát kávu, protože nám chutná, měli bychom o to víc dbát na příjem obyčejné čisté vody.

Působení vody v těle

Voda v našem těle pomáhá odplavit a vyloučit různé toxiny a odpadní látky. Je až neuvěřitelné, co všechno voda s naším tělem dokáže udělat. Bylo zjištěno, že po měsíci, kdy člověk pije jen vodu a jí běžnou a vyváženou stravu, se jeho myšlení zrychlí asi o 30 procent. Lidé obvykle uvádějí, že se cítí při pití samotné vody ve výsledku lépe, že se zbavují různých chronických potíží. Zejména je třeba vyzdvihnout různé bolesti hlavy, kloubů a svalů. Lidé většinou oceňují zlepšení trávení a mají pocit, že jsou nabití energií.

Co hrozí bez vody

Nastává pravý opak toho, co je uvedeno výše. Navíc je třeba připomenout, že bez vody člověku hrozí tvorba ledvinových, ale i žlučových kamenů v mnohem větší míře. Bez vody budeme trpět migrénami podstatně častěji. Při nedostatku vody se mohou objevovat křeče, můžete mít sníženou imunitu a neustále trpět infekčními chorobami. Bez vody budete mít hustší krev, a tím pádem bude větší pravděpodobnost tvorby různých trombů. Snáze se vám přihodí, že dostanete infarkt či mozkovou příhodu. Na ředění krve vám sice mohou předepsat léky, ale ty mohou mít strašné vedlejší účinky, jak jsme psali v článku zde. Přitom stačí pít víc vody.

Jak nejlépe udržovat pitný režim

Začněte sklenicí či dvěma sklenicemi vody hned po ránu. To probudí vaše tělo lépe než káva. Během dne mějte čistou vodu stále k dispozici. Nejlepší je mít ji ve sklenici, abyste měli přehled, kolik jste vypili. Zvlášť osoby, které nepociťují žízeň a odvykly pravidelně a přirozeně pít si musí hlídat množství vypité tekutiny. Dříve šlo hlavně o starší lidi, dnes tento nešvar zasahuje už i mnoho mladých, a to včetně dětí. Berte s sebou vodu v lahvičce, abyste se mohli napít kdykoliv potřebujete.

Počítejte s tím, že budete chodit častěji na záchod, ale to není na závadu. Moč by měla být ve výsledku bezbarvá. To je signál, že pijete dostatečné množství vody. Nepřekračujte ale rozumné množství tekutin. Při velkém energetickém výdeji a pocení je to samozřejmě možné. V normálním režimu nepřekračujte cca tři litry. Mohlo by dojít naopak k poškození organismu, změnil by se osmotický tlak a naše buňky by tento nápor nemusely vydržet. Také nepijte nikdy více vody naráz. Raději dávky rozdělte rovnoměrně do celého dne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod