Co byste měli vědět o roztroušené skleróze

 Zdraví 
18. března 2018 08:13 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemoc napadá obal nervových zakončení Shutterstock
Roztroušená skleróza je závažné neurologické onemocnění, které má celou řadu příznaků. Jak s touto nemocí bojovat a jak vést co nejkvalitnější život? Čtěte další informace.

Roztroušená skleróza neboli skleróza multiplex je autoimunitní onemocnění. Vlastní imunitní systém daného člověka napadne buňky centrální nervové soustavy, a to zejména tak, že likviduje obaly neuronových výběžků. Nejohroženější jsou lidé v rozmezí 20 – 40 let. Na 100 tisíc obyvatel se vyskytne od 2 do 150 pacientů.

Příznaky

Příznaky mohou být velmi pestré. Zpočátku není vůbec jasné, o jakou nemoc se jedná. Většinou začíná prudkým nástupem obtíží, které trvají den či déle. Po léčbě nebo i samy odeznívají, ale pak se vrací. Nejčastěji se objeví zánět očního nervu, potíže s citlivostí na vjemy. Mohou se objevit pohybové problémy, závratě, pocit neobratné ruky. Chůze bývá nejistá, objeví se třes rukou, záškuby očí, zhoršená řeč či polykání. Zhoršuje se výslovnost. Velmi časté jsou potíže s močením. Obvyklá je velká únava. Někdy se zvyšuje zapomnětlivost, často se objevují deprese.

Po prvním období, kdy se problémy vyskytují jen občas, se po letech postupně začne stav zhoršovat. Uvádí se, že zhruba po patnácti letech potřebují nemocní nějakou oporu při chůzi. Jestliže se ale nemoc začne včas a dobře léčit, může se tato doba prodloužit skoro na dvojnásobek, což je významné zlepšení.

Důležité je, že nemoc dnes sice není vyléčitelná, ale dá se dobře stabilizovat a rozhodně nemusí znamenat, že nemocný nemůže žít velmi aktivní a smysluplný život. Jen je třeba myslet na to, abyste nepodcenili dobu, kdy nejsou příznaky příliš viditelné a naopak ji využili k tomu, aby se pokračovalo v léčbě.

Léčba

Existuje celá řada léků, které mohou nemoc ovlivnit a jejich výběr záleží na vašem lékaři. U akutních atak se používají kortikosteroidy. Pak se obvykle pokračuje v léčbě buď interferonem beta, glatimer acetátem či teriflunomidem. Pokud není léčba účinná, přechází se na silnější preparáty, např. dimethyl fumarát nebo fingolimod. Existují i další možnosti, z nichž některé zahrnují léčbu pomocí cytostatik, tedy léků proti rakovině, které obvykle nejsou pro léčbu roztroušené sklerózy schváleny, ale často a úspěšně se i v ČR používají.

Vedle toho je velmi žádoucí terapie zaměřená na jednotlivé problémy. Taková léčba sice neodstraňuje příčinu nemoci, ale pacientům velmi pomáhá. Například fampridin zlepšuje chůzi pacientů. Marihuana, která je pro tuto nemoc přímo i schválena, zase zmírňuje ztuhlost a snižuje třes. Také zlepšuje spánek a funkci močového měchýře.

Co může dělat sám nemocný

Nemocný by měl dodržovat pravidla správné životosprávy. Pro pacienta s roztroušenou sklerózou je vhodná stejná strava, ale právě důraz na minimalizaci příjmu jednoduchých cukrů, bílé mouky, soli a cholesterolu může být velkou pomocí. Koho zajímá víc, může načerpat informace v článku zde. Existují studie, které prokázaly pozitivní vliv některých vitaminů. Konkrétně se jedná o vitamin D. Ten se dá užívat jednak ve formě tabletek na předpis, ale je samozřejmě také obsažen v mnoha potravinách, například v rybím mase.

Podobné to je s omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami. Vhodná je konzumace dýňových semínek, vlašských ořechů. Velmi prospěšné jsou luštěniny a dostatek syrové zeleniny. Lze doporučit i zvýšené dávky hořčíku a vápníku, které mohou omezit brnění a křeče. Samozřejmostí by mělo být dodržování pitného režimu. Zásadně by se měla omezit konzumace alkoholu.

Vhodné je pravidelné sportování, které je prospěšné pro fyzický i duševní stav nemocného. Sport zmírňuje křeče, poruchy rovnováhy i funkci střev. Pomáhá od depresí a únavy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve