Nedovolte dítěti sedět mezi patičkami, ničí si kyčle

 Děti 
19. března 2018 09:08 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Tak takhle ne, dítě si přetěžuje nohy a nevyužívá trup Shutterstock
Mnoho dětí si libuje v nezdravém W-sedu. Rodičům je to často jedno nebo nevědí, že tato pozice jejich potomkům může způsobit problémy s kyčlemy či nožkami do tvaru X. Přitom se těmto problémům dá snadno předejít.

Sedává vaše dítě zadečkem na zemi mezi patami, má kolena od sebe a lýtka vytočená do stran tak, že tvoří písmeno W? Pokud ano, jde o takzvaný W-sed, který je pro děti nebezpečný. Ničí si totiž kyčle a oslabují břišní svalstvo.

Rodičům to je jedno

Takových dětí je bohužel čím dál víc. A dokonce přibývá rodičů, kterým je víceméně jedno, jak se jejich prcci při hraní uvelebí. To je však velká chyba! W-sed by je totiž měli co nejrychleji odnaučit.

Když se takhle usadí mrňous do jednoho roku věku, není to nic neobvyklého. Pokud si ale tuhle polohu oblíbí dítě dvouleté a starší, zakročte. Může to mít totiž špatný vliv na jeho růst, držení těla a další správný vývoj.

Ohrožuje kyčle i páteř

Průšvihů, na které si špatným návykem dítě může zadělat, je hned několik. Ohrožuje se správný vývoj kyčlí – jejich vnitřní rotace nemá při tomto sedu příznivý vliv pro formování tvaru hlavice stehenní kosti a jamky v pánevní kosti.

W-sed není příznivý ani pro postavení kotníků a kolen (napomáhá se tak křivým nožičkám do tvaru X).  Do budoucna si dítě zadělává na motorické problémy při chůzi či běhu. Dítěti škodí ale i to, když jí sníh - více zde.

Nohy drží rovnováhu místo trupu

V této poloze se zatěžují svaly a páteř dítěte, které má tak tendenci se hrbit, W-sed také snižuje přirozenou stimulaci rovnováhy. V této pozici jsou totiž základnou nohy, které rovnováhu drží místo trupu a břicha, a tak dochází k ochabování břišních svalů a svalů trupu.

Jaký sed je tedy správný? Učte dítě například turecký sed, boční sed nebo sed s nohama nataženýma před sebe. Je to daleko zdravější. Možná to pro mnohé bude běh na dlouhou trať, protože odnaučit zažité bývá složité. Určitě se to však vyplatí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008