Trápí vás bolavá záda či ekzémy? Zkuste třezalkovou mast

 Zdraví 
19. března 2018 17:34 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Třezalka tečkovaná je skvělá také na rozmasírování a léčení jizev Shutterstock
Hledáte úlevu od bolesti, kterou způsobují škrábance, popáleniny, pobodání od hmyzu, ekzémy či snad dokonce hemoroidy? Zkuste třezalkovou mast. Je skvělá také na rozmasírování a léčení jizev.

Mast se vyrábí z květů třezalky. Buď je otrháme nebo kvetoucí nať zavěsíme a po zaschnutí květy odrolíme.

Třezalku tečkovanou poznáte bezpečně i podle toho, že vám zbarví prsty léčivou látkou. Usušené květy jsou ke zpracování vhodnější, neboť neobsahují vodu, která je často příčinou plesnivění masti.

Vyrobit ji můžete několika způsoby

Olej

Suché květy třezalky vložíte do sklenice a zalijete olejem, například slunečnicovým, tak, aby všechny květy byly ponořené. Sklenici uzavřete a postavte na slunné místo asi na měsíc. Olej bude mít díky barvivu rudý odstín. Po měsíci obsah lahve sceďte přes plátno. Mast získáte tak, že olej zapracujete do lékařské vazelíny v poměru 1:2 nebo do něj vmícháte deset procent rozehřátého včelího vosku.

Sádlo

Do rozpuštěného vepřového sádla nebo jiného tuku přidejte tolik sušených květů třezalky tak, aby byly ponořené. Při šedesáti stupních nechejte patnáct minut luhovat, poté odstavte do druhého dne. Pak směs znovu zahřejte a sceďte. Pokud je třeba, přidejte trochu včelího vosku a nalijte do kelímků.

Třezalka kromě masti pomáhá také v podobě nápoje. Jedná se o přírodní antidepresivum, které zároveň zlepšuje krevní oběh. Denně jí lze vypít dva až tři šálky. Někdy ale třezalka může působit i negativně, jak jsme psali v tomto článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47