Paralen versus ibuprofen. Víte, jak je dětem podávat, aby se nepředávkovaly?

 Děti 
21. března 2018 09:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatnou kombinací léků hrozí předávkování Shutterstock
Pokud má dítě horečku, sáhne většina lidí po lécích, které obsahují paracetamol nebo nurofen. Ale někdy se stává, že jeden z léků nezabírá. A v tu chvíli většina rodičů řeší, jestli dát další dávku paralenu nebo sáhnout po nurofenu. Tady je třeba být na pozoru, protože jinak hrozí předávkování.

Horečka sama o sobě není nemoc, je jen příznakem onemocnění a patří k obranným mechanismům v těle. Má svůj význam. Při zvýšené teplotě se nemohou choroboplodné zárodky dobře množit a zároveň také vyšší teplota podporuje prokrvení orgánů a tkání, a umožňuje tím tělu přenášet obranné buňky k zánětlivému ložisku. Do teploty 38,5 °C tedy není potřeba horečku snižovat. Pokud už sáhnete po lécích, je potřeba, aby byla dávka vypočítaná podle tělesné hmotnosti dítěte tak, abyste se vyvarovali předávkování, ale i poddávkování.

Pozor na dvojité dávky

Jestli si myslíte, že můžete klidně a bez obav kombinovat po dvou hodinách různé přípravky, které obsahují paracetamol, jste na omylu. Vzhledem k tomu, že obsahují stejnou účinnou látku, dáváte ji tedy do těla více, než byste měli. Podobně je tomu tak i u léků obsahující ibuprofen. A zvláště u dětí hrozí předávkování. Vždy se tedy nejprve dobře podívejte na složení léku proti horečce.

Hrozí poškození jater a ledvin

Při předávkování hrozí poškození jater nebo také ledvin. A v případě vzniku jaterní léze hrozí i smrt. Že je vaše dítě předávkované, se může projevit nevolností, zvracením, pocením, nechutenstvím či ospalostí. Bohužel, tyto příznaky jsou podobné i viróze, na kterou můžete v tu chvíli vaše dítě léčit. Přitom v případě předávkování je nezbytné co nejdříve vyhledat lékaře a podat na otravu lék. Ten by se měl podat do 24 hodin po požití, ideálně do osmi hodin. Proto vždy dodržujte předepsané dávkování.

Kombinace paralenu a brufenu ano

Pokud jde o kombinaci paracetamolu s ibuprofenem, je možná. Pokud teplota neklesne, i přes dostatečnou dávku jednoho z výše uvedených léků na teplotu (např. paracetamol), můžete mu po třech až čtyřech hodinách podat druhý lék na teplotu (ibuprofen). Takhle můžete oba léky v průběhu 24 hodin střídat.

Studené zábaly

Nezapomínejte však na staré dobré studené zábaly, které dokáží dítěti výrazně ulevit, a to zvlášť, pokud horečka nechce klesat. Prostěradlo, ručník nebo plenu namočte do odstáté vody, která má teplotu kolem 18 °C. To dítěti přiložte na hrudník a břicho dítěte, končetiny nechejte volné. Dítě dále ničím nepřikrývejte.

Zábal nechejte působit do doby, než se natáhne horkost. Obvykle to trvá tak patnáct minut. Po rozbalení nechejte dítě asi půl minuty nahé. Během toho se teplo z těla dostává sáláním, pak jej osušte a oblečte. Po provedení zábalu je nutné přeměřit tělesnou teplotu, pokud neklesne, je možné zábal opakovat každou půl hodinu. Horečku lze snížit i pomocí přírodních prostředků. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve